Na Petoj međunarodnoj konferenciji o nastavi fizike u srednjim školama, koja je održana u Aleksincu, u Srbiji, učenice trebinjske Gimnazije "Jovan Dučić" - Anđela Đordan i Sara Pikić sa profesorom Nenadom Grkovićem osvojili su drugo mjesto u konkurenciji đačkih eksperimentalnih radova.

takmicenje fizika aleksinac

Takmičenje je bilo zahtjevno jer je komisiju, koja je odlučivala o pobjedniku, činilo pet univerzitetskih profesora sa različitih fakulteta koji su detaljno ispitivali sve učesnike ovog takmičenja.

Trebinjci su uz pomoć demonstracionog eksperimenta objasnili horizontalni hitac iz slobodnog pada.

"Naš eksperiment je bio izuzetno osjetljiv i zavisio je od nekih spoljašnih faktora koji su mogli da naruše njegovo izvođenje", rekao je mentor trebinjskih učenica profesor Nenad Grković.

Učenica Sara Pikić dobro se snašla pred članovima komisije jer je ona prezentovala eksperiment.

"Članovi komisije su mi postavili nekoliko pitanja, ali moj pristup je bio logički i sve ono što je bilo važno za naš eksperiment ja sam ispričala", navela je Sara dodajući da ovo takmičenje nije shvatila kao u školi za ocjenu, nego kao praktično pokazivanje već naučenog.

Iskoristila je teoriju i dodala svoja razmišljanja, što je doprinijelo da komisija trebinjskom timu dodijeli drugu nagradu.

Cilj ove konferencije je popularizacija fizike, ali i to da se učenicima olakša učenje i da zavole ovaj predmet.

Ovo je veliki uspjeh za Gimnaziju jer su na ovom takmičenju na učestvovali đaci i profesori fizike iz Slovenije, Hrvatske, Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bugarske i Rumunije.

ucenici gimnazije takmicenje fizika (2)