Kada se spominje koža lica i veza između iritacija na koži i hrane najčešće se spominju gluten, mliječni proizvodi i alkohol.

lice

Do sada nije u potpunosti naučno utvrđen uticaj ovih sastojaka i namirnica na kožu, međutim, prije nego što nastavite da ih konzumirate ili ih potpuno izbacite iz upotrebe saznajte kakav zaista uticaj mogu imati po vaš izgled.

1. Alkohol

Čaša vina tokom dana je zaista zdrava navika, međutim, ukoliko svaki vikend ili ne daj Bože dan provedete uz više čaša to će se sigurno odraziti na vašem licu.

Podočnjaci i naduvenosti su jedan od simptoma.

Pri konzumaciji alkohola, povećava se protok krvi i šire se krvni sudovi, a posljedica je crvenilo na licu.

Uz pomoć alkohola moguće je da ćete imati samopouzdanje poznate ljepotice, međutim, realnost je sasvim drugačija i alkohol vas neće proljepšati, nego suprotno...

2. Gluten

Iako se dosta piše o lošim stranama glutena po kožu istina je da on ima uticaj samo na one koji su alergični na gluten.

Njima pri konzumaciji glutena dolazi do reakcije u crijevima što je uzrok iritacijama na koži.

Ukoliko niste alergični na gluten nema razloga da ga izbjegavate, iako pojedini dermatolozi smatraju da namirnice koje sadrže ogromnu količinu glutena kod većine stvaraju određenu reakciju na koži.

Sve što možete jeste da ispratite reakciju sami.

3. Mliječni proizvodi

Kada su mliječni proizvodi u pitanju stručnjaci nisu usaglašeni. Neki kažu da su upravo mliječne masti najveći uzročnici raznih iritacija na licu.

Drugi smatraju da hormoni u mlijeku nemaju dokazan uticaj na kožu.

Istina je da sve zavisi od osobe do osobe.

Ukoliko primjetite promjene na koži nakon konzumiranja mliječnih proizvoda probajte da pauzirate sa istim neko vrijeme i utvrdite da li je u tome bio problem.

Najbolje bi bilo da se obratite dermatologu koji će vam dati tačniju dijagnozu.

Osluškuje svoju kožu i ono što pokušava da vam kaže. Reakcija je ono što može i ne mora da se dogodi. Ukoliko niste sigurni, najbolje je otići do stručnog lica.