Koje je najstarije drvo na svijetu, a koje najviše? Koje ima najveću krošnju? Ili ono što možda ne znate, koje drvo na svijetu je najniže? Odgovore na ova pitanja saznaćete u tekstu ispod.

Najstarije drvo na svijetu

drveca (2)-min

Najstariji drvo na svijetu raste u Sjevernoj Americi i riječ je o vrsti bora bristlecone, takoznanii kvrgavi borovi. Ovaj kalifornijski metuzalem star je oko 5.000 godina.

Rastu na suvom, šljunkovitom tlu, na visinama od 3.000 metara. Za razliku od većine drugih biljaka, jedino ovi četinari uspješno podnose surove hladne vjetrove i ledene suše. Prava kiša padne tek svake 30 godine.

drveca (2)-min

Ovi četinari se vodom snabdijevaju jedino iz snega. Veoma sporo rastu. Stabla su im čvornovata i vrlo tvrda. Teško se zapale, a od trulenja ih štiti smola. Stoga i odumrla stabla stoje na svom mjestu po više stotina godina. Među mumificiranim stablima rekorder je star 8.000 godina.

Najstarije klonsko drvo na svijetu

drveca (2)-min

Stari Tjikko je najstarije poznato klonsko živo drvo na svetu, staro 9.550 godina. Visoko je 5 metara. To je norveška smreka i nalazi se u nacionalnim parku Fulufjalet, u švedskoj provinciji Dalama.

Otkrio ga je profesor fizičke geografije Leif Kulman koji ga je nazvao po svom psu starom "Tjikku". To je klonsko drvo.

Naime, tokom vegetativnog kloniranja, stablo drveta može da umre na svakih stotinak godina (oko 600 u ovom slučaju), ali sistem korjenja izbaci novi izdanak, pa drvo može da živi hiljadama godina.

drveca (2)-min

Postoje primjeri starijih klonskih kolonija koja se sastoje od niza stabala koji su povezani zajedničkim sistemom korjenja, kao što su Pando, čiji se korjenski sistem procjenjuje na više od 80.000 godina.

Drvo s najvećom krošnjom

To je svakako drvo Banjan o kome smo već pisali. Pogledajte OVDJE. Potrebno je dobrih deset minuta da bi se obišli ovo gigantsko stablo.

Najteže stablo na svijetu

drveca (2)-min

Džinovske sekvoje su najveća drveća na svijetu s obzirom na njihov ukupni volumen. Sekvoja može da živi i do 2.200 godina i spada u red najvišeg drveća na Zemlji.

Visina može da joj dostigne 115,5 m. Pretpostavlja se da je General Sherman, smješten u šumi Giant Forest Grove, najteže stablo na svijetu. Smatra se najvećim živim organizmom na planeti. Teško je oko 1.385 tona, visoko 83,8 metara i ima prečnik od 11,1 metar.

Naravno još uvijek raste, pa je to teško procijeniti. Procijenjena starost ovog drveta jeizmeđu 2.300 i 2.700 godina.

Jedinstven drvored u Evropi sačinjen od 29 džinovskih sekvoja nalazi se u Baroševcu kod Lazarevca.

Najšire drvo na svijetu

drveca (2)-min

Najšire drvo na svijetu je Tule drvo. To je čempres smješten u centru grada Santa Marija del Tule u meksičkoj državi Oahaka.

Interesantno je da je grad dobio ime po ovom drvetu. Prečnik ovog drveta iznosi 11,62 metra.

Sumnjalo se da je stablo zapravo sačinjeno od nekoliko drveća, ali je nakon pažljivog DNK ispitivanja dokazano da je zaista u pitanju jedno drvo.

Najviše drvo na svijetu

drveca (2)-min

Najviše požnati drvo je Hyperion. Visoko je 115,6 metara.

Nalazi se u nacionalnom parku Redvud u Kaliforniji, USA. Smatra se da je moglo da bude i više da djetlići nisu nanijeli štetu njegovom vrhu. Procjenjuje se da je staro oko 700-800 godina i da sadrži 530 m3 drvene mase.

Najniže drvo na svijetu

drveca (2)-min

Kao najniže smatra se Salix arctica, vrsta vrbe. Salix Arctica je obično mali žbun koji raste samo 15 cm u visinu (rijetko do 25 cm). Prilagođena je da opstane u teškim arktičkom i subarktičkom okruženju.

To je najsjevernija drvenasta biljka na svijetu, živi daleko iznad sjeverne linije od drugog drveća. Uprkos svojoj maloj veličini, to je dugovječno drvo, koje raste veoma sporo zbog teških uslova arktičke klime.

U istočnom Grenlandu je pronađeno ovo drvo staro 236 godina.