Možda zvuči kontradiktorno, ali pojedino voće i povrće ima više hranljivih materija kada je skuvano.

povrce

Ovo je šest vrsta povrća koje je zdravije kuvano.

1. Bundeve i druge zimske tikve

Naravno da niko neće jesti žive, ali je dobro znati da kuvana bundeva ima brojne antioksidante, poput beta-karotena, koji se lakše apsorbuju ako su skuvane.

2. Špargla

Sirova špargla je je ukusna, ali kuvanjem se razbijaju njeni čvrsti zidovi ćelija koji otežavaju našem tijelu da apsorbuje vitamine A, C i E, i folate. Kuvanje takođe čini antioksidante više dostupnim.

3. Paradajz

Kuvanjem paradajza oslobađa se moćan antioksidant likopen. Visok unos likopena povezan je sa smanjenim rizikom od raka i srčanih udara.

4. Šargarepe

Portal “Scientific american“ piše o istraživanju koje je pokazalo da kuvane šargarepe imaju veći nivo beta-karotena, koji tijelo pretvara u vitamin A. Vitamin A je ključan za vid, reprodukciju, rast kostiju i regulisanje imunog sistema.

5. Pečurke

Doktor Endru Veil napisao je za portal “Prevencija“ da su pečurke uglavnom nejestive ako nisu kuvane i dodaje da pažljivim kuvanjem one oslobađaju hranljive materije koje sadrže proteine, vitamin B, minerale, kao i ostala jedinjenja koje druga hrana ne sadrži.

“U Aziji je tradicija da se pečurke koriste i kao hrana i kao lijek, zato što predstavljaju prirodne odbrambene mehanizme jer jačaju imuni sistem“, navodi doktor Veil.

6. Spanać

Spanać je jedno od onih povrća za koje se ne može odlučiti da li je zdraviji kuvan ili sirov. Časopis “Vedžeterijan tajms“ piše da kuvanje oslobađa veći broj vitamina A i E, proteina, fibera, cinka, tiamina, kalcijuma i gvožđa. Takođe, važni karotenoidi, kao beta-karoten, lutein i zeaksatin takođe postaju bolji za apsorpciju kada je spanać kuvan.

Na kraju, upoređivanje hranljivih materija u kuvanom i sirovom povrću je komplikovano, jer i u jednom i u drugom ima mnogo hranljivih materija.

Naučnik koji se bavi hranom Rui Hai Liu sa Univerziteta Kornel podsjeća da način na koji molekuli iz biljaka utiču na ljudsko tijelo i dalje nije potpuno otkriven.

I zaključuje da treba jesti raznovrsno povrće i voće, na razne načine, kako bismo kombinovali unos raznovrsnih hranljivih materija.