MOSTAR – Otvorene 97. Šantićeve večeri poezije

Izvor: SRNA Foto: SRNA
TREBINJELIVE 05. 10. 2016. - 22:53h

U Mostaru su večeras otvorene 97. Šantićeve večeri poezije, koje organizuju Srpsko prosvjetno kulturno društvo /SPKD/ „Prosvjeta“, Gradski odbor Mostar i Srpsko prosvjetno kulturno umjetničko društvo „Gusle“.

santiceve veceri poezije

Manifestaciju je u Vladičanskom dvoru u ime Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona otvorio ministar privrede Željko Laketić, koji je rekao da Mostar ima nekoliko simbola, a da je jedan od njih Aleksa Šantić.

„Zbog toga je jako važno čuvati uspomenu na Šantića i njegovo djelo“, rekao je Laketić i dodao zbog toga i ova manifestacija ima veliki značaj.

Potpredsjednik SPKD „Prosvjeta“ Ranko Čvoro rekao je da Šantić i nakon 148 godina od rođenja i 92 od smrti živi i stalno je prisutan u dušama i srcima ljudi ovog vremena.

„Iako za Šantića kažu da je pjesnik Mostara, on je prevazišao te granice svojim stvaralaštvom. Stremio je ka visinama i istinski dotakao i kosmos i univerzalno zahvaljujući svojom dobrodušnošću i vezanošću za čovjeka i ljubav prema sugrađanima, kao i svemu onome što ovaj prostor čini zanimljivim“, rekao je Čvoro.

On je naglasio da je od Mostara bilo mnogo većih i ljepši gradova, ali da je baš tu krajem 19. i početkom 20. vijeka planula „Prosvjeta“, poezija i kultura.

„To je ono vrijeme kada se istinski drugovalo, glumilo i pjevalo bez straha, koristoljublja i politikantstva kada se živjelo sa drugima. Iz tog vremena su ostali pjesnik Aleksa Šantić i njegova poezija koji ne blijede i ne tamne“, rekao je Čvoro.

Na svečanosti otvaranja nastupio je glumac Petar Božović, koji je rekao da se čitajući Aleksinu poeziju dolazi do osjećanja osavremenjivanja i aktuelizacije.

„Umro je pjesnik, umrla Emina, ali pjesma o Emini umrijeti neće. I ja opet kažem pjesma neće umrijeti i onda je živa i Emina i pjesnik, živ je i Mostar, a mi smo onda živi preko poezije“, rekao je Božović.

Na otvaranju su nastupili i recitator Martina Dimitrijević i muzički duo Gordana Manojlović i Sanja Martinović.

Prije otvaranja manifestacije služen je pomen Aleksi Šantiću i osveštan obnovljeni spomenik na Pravoslavnom groblju Bjelušine.

Sutra u 19.00 časova u atrijumu Vladičanskog dvora glumac Petar Božović izvešće monodramu „Čegović“, a program Šantićevih večeri poezije nastavlja se svaku veče do 10. oktobra.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja