U Trebinju je večeras priređena tribina o očuvanju i njegovanju srpskog jezika i ćirilice pod nazivom "Sačuvajmo srpski jezik", koja je okupila eminentne stručnjake iz lingvistike iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

sacuvajmo-srpski-jezik-trebinje-tribina-2

Ovo je, kako su kazali gosti tribine, svojevrsna akcija koja podrazumijeva zaštitu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, ali i da iza te zaštite stane prvenstveno država kroz adekvatno zakonsko rješenje.

Otvarajući večerašnji skup, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije kazao je da u vrijeme izborne kampanje nijedna stranka nije pomenula očuvanje srpskog jezika i ćirilice i odbranu jezičkog identiteta našeg naroda.

sacuvajmo-srpski-jezik-trebinje-tribina-2

"Jezik i pismo su važni i to je važan identitet jednog naroda. Ima rečenica u Svetom pismu koja glasi: 'Šta vrijedi čovjeku ako sav svijet zadobije, a duši svojoj naudi'. U prenesenom smislu možemo da kažemo da su jezik i pismo, u najmanju ruku, duša jednog naroda", rekao je vladika Grigorije.

Prema riječima Gradimira Aničića, lektora u dnevnom listu "Politika", u ovim novinama do sada je objavio 107 tekstova na temu "Sačuvajmo srpski jezik", a od 3. oktobra biće nastavljena akcija koja će trajati 200 dana i prvi izvještaj biće iz Trebinja.

"Odlučili smo se da prva tribina bude u Trebinju, jer ovaj grad treba da bude centar instituta srpskog jezika. Da bi neko naučio bilo koji drugi jezik, treba prvo da nauči svoj jezik", kazao je Aničić, dodajući da ne bi bilo srpskog jezika kakav danas jeste da nije bilo Trebinja, gdje je najčistije govorno područje.

On je istakao da će u narednom periodu slične tribine biti organizovane i u drugim gradovima Republike Srpske.

Profesor doktor Miloš Kovačević rekao je da su dvije duhovne vertikale u srpskom narodu - Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i srpska ćirilica, koje su međusobno povezane.

sacuvajmo-srpski-jezik-trebinje-tribina-2

"Ćirilica je srpsko pismo, a latinica je pismo srpskog jezika i to su u potpunosti različite stvari. Ali, ne možemo bez njih", rekao je Kovačević.

Na tribini su govorili i dr Mihajlo Šćepanović, dr Sreto Tanasić, dr Jelica Stojanović i dr Milanka Babić.

Tribinu su organizovali dnevni list „Politika“, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.