TREBINJE – Srpski jezik i ćirilica su duša srpskog naroda

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 21. 09. 2016. - 23:37h

U Trebinju je večeras priređena tribina o očuvanju i njegovanju srpskog jezika i ćirilice pod nazivom „Sačuvajmo srpski jezik“, koja je okupila eminentne stručnjake iz lingvistike iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

sacuvajmo-srpski-jezik-trebinje-tribina-2

Ovo je, kako su kazali gosti tribine, svojevrsna akcija koja podrazumijeva zaštitu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, ali i da iza te zaštite stane prvenstveno država kroz adekvatno zakonsko rješenje.

Otvarajući večerašnji skup, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije kazao je da u vrijeme izborne kampanje nijedna stranka nije pomenula očuvanje srpskog jezika i ćirilice i odbranu jezičkog identiteta našeg naroda.

sacuvajmo-srpski-jezik-trebinje-tribina-2

„Jezik i pismo su važni i to je važan identitet jednog naroda. Ima rečenica u Svetom pismu koja glasi: ‘Šta vrijedi čovjeku ako sav svijet zadobije, a duši svojoj naudi’. U prenesenom smislu možemo da kažemo da su jezik i pismo, u najmanju ruku, duša jednog naroda“, rekao je vladika Grigorije.

Prema riječima Gradimira Aničića, lektora u dnevnom listu „Politika“, u ovim novinama do sada je objavio 107 tekstova na temu „Sačuvajmo srpski jezik“, a od 3. oktobra biće nastavljena akcija koja će trajati 200 dana i prvi izvještaj biće iz Trebinja.

„Odlučili smo se da prva tribina bude u Trebinju, jer ovaj grad treba da bude centar instituta srpskog jezika. Da bi neko naučio bilo koji drugi jezik, treba prvo da nauči svoj jezik“, kazao je Aničić, dodajući da ne bi bilo srpskog jezika kakav danas jeste da nije bilo Trebinja, gdje je najčistije govorno područje.

On je istakao da će u narednom periodu slične tribine biti organizovane i u drugim gradovima Republike Srpske.

Profesor doktor Miloš Kovačević rekao je da su dvije duhovne vertikale u srpskom narodu – Srpska pravoslavna crkva /SPC/ i srpska ćirilica, koje su međusobno povezane.

sacuvajmo-srpski-jezik-trebinje-tribina-2

„Ćirilica je srpsko pismo, a latinica je pismo srpskog jezika i to su u potpunosti različite stvari. Ali, ne možemo bez njih“, rekao je Kovačević.

Na tribini su govorili i dr Mihajlo Šćepanović, dr Sreto Tanasić, dr Jelica Stojanović i dr Milanka Babić.

Tribinu su organizovali dnevni list „Politika“, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.

TAGOVI:

Komentari

Bravo vladika text je super:
„Jezik i pismo su važni i to je važan identitet jednog naroda. Ima rečenica u Svetom pismu koja glasi: ‘Šta vrijedi čovjeku ako sav svijet zadobije, a duši svojoj naudi’. U prenesenom smislu možemo da kažemo da su jezik i pismo, u najmanju ruku, duša jednog naroda“, rekao je vladika Grigorije.
Prvo kad sam svratio ljeto u Trebinje htio sam unuku da kupim neku igračku i slikovnicu na srpskom. Bože sačuvaj, ja sam svratio u Bingo i od silnih igrački koje govore na tečnom hrvatskom jeziku kao i slikovnice na hrvatskom ili bošnjačkom ne nađoh ni jednu sa srpskim jezikom. Sramota neka bude one koji odlučuju o tome. To je skandalozno da samo jedna knjižara ima nešto malo jada da se izabere. Ne mogu da shvatim da se gradski udebljali političari od silnog kranja ne sjete da je Trebinje jedan srpski grad i da tradicija i kulturna baština mora da ide sa koljena na koljeno. Sutra će doći neki novi klinci koje je lako prevariti i uvaliti im bošnjački (kojeg nikad nije bilo) i hrvatski jezik. Ma nekad se treba probuditi i upitati kuda sve ovo vodi. Ne radi se samo o jezičkoj kulturi nego i o kulturi življenja a tu spada gradska čistoća, asfaltirane ulice, renovirane fasade, više radnih mjesta za jadni narod, ma mogao bih pisati danima ali izgleda da nema koristi niko nema muda da pokrene nešto što svi iščekujemo. Preporod srpskog naroda koji će dovesti sve na svoje mjesto.

Odgovori
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja