Muzej Hercegovine večeras je bio domaćin otvaranju zajedničke izložbe grafika i slika pod nazivom "Normal" na kojoj su se predstavili umjetnici iz Trebinja i Egipta - Vera Kekić i Ahmed Ragab Sakr.

izlozba-vera-kekic-i-ahmed-trebinje

Njihovo poznanstvo i prijateljstvo traje od 2003. godine i od tada su izlagali kolektivno i samostalno širom svijeta, tako da je ova izložba u gradu podno Leotara normalan slijed tih događaja i zato je i dobila naziv "Normal".

Zajedničko u njihovom opusu je što su oboje grafičari i slikari, imaju ista likovna razmišljanja, a iste su im i neke tematske određenosti, kao i tehnika u samom radu.

Vera je na ovoj izložbi nastavila sa svojim ciklusom - temom ljubavi, a večerašnji opus nosi naziv "One /Van/".

"Sve što radim radim iz duše, uz nastojanje da napravim uvijek korak naprijed i poboljšam svoj rad", kazala je Vera, koja je u nastanku svojik radova koristila blato i zlatne listiće.

S druge strane, za Ahmedovo stvaralaštvo interesantno je da koristi pijesak iz pustinje Sahara, što ima svoju draž i čar i ovo je njegova druga izložba u BiH i to zajedno sa našom sugrađankom.

izlozba-vera-kekic-i-ahmed-trebinje

Sa svojim stvaralaštvom povezuje staru egipatsku civilizaciju, kaže Ahmed.

"Moja vječna tema su Adam i Eva i u okviru toga koristim originalne simbole, koji vuku korijene iz starih egipatskih simbola", naveo je Ahmed.

On je već desetak dana u Trebinju, a dopali su mu se ljudi, klima, znamenitosti i večerašnja izložba, kako je kazao, ostaće zauvijek u njegovom srcu.

Toliko je bio oduševljen Trebinjem da je po prvi putu svojoj stvaralačkoj karijeri poklonio tri slike.

"Onoga momenta kada poklanjam svoje slike, ostavljam i dio svog srca u tom muzeju, gradu", dodao je Ahmed.

Na izložbi je prikazano oko 40-ak radova koji su rađeni na platnu i papiru uz pomoć kombinovanih tehnika.

Izložba se može pogledati u narednih desetak dana.

izlozba-vera-kekic-i-ahmed-trebinje

vera-kekic-slike