Novi film Emira Kusturice “Na mliječnom putu” biće sutra prikazan u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Veneciji.

na-mlijecnom-putu Foto: fcs.rs

Deveti igrani film ovog reditelja i prvi nakon “Zaveta”, koji je premijerno prikazan je prije gotovo čitavu deceniju, 2007. godine, jedan je od 20 naslova koji su u trci za nagradu Zlatni lav. Ovo ostvarenje govori o mljekadžiji čij se život mijenja kada upozna misterioznu Italijanku.

Glavne uloge igraju slavna glumica Monika Beluči i sam reditelj, a pored njih glume i: Sloboda Mićalović, Predrag Miki Manojlović, Sergej Trifunović, Zoran Cvijanović...

na-mlijecnom-putu-1 Foto: fcs.rs

“Ovo je veoma jednostavna priča koja je iziskivala ogroman fizički napor i koja je bila teža za pravljenje nego što bi se to moglo činiti. Dugo smo snimali, borili smo se sa prirodom, uglavnom snimajući u eksterijerima, pošto sam tražio krajolike koji će odraziti duboki skriveni univerzum glavnih junaka: čovjeka i žene koji se zaljubljuju jedno u drugo, i koji su radi da se žrtvuju u prirodi”, napisao je između ostalog u svojoj rediteljskoj eksplikaciji Kusturica.
Slavni reditelj je, inače, nedavno izjavio da se ovim naslovom oprašta od takmičenja na festivalima (ali ne i od snimanja filmova), te da je “Venecija idealna pozorica za to”, budući da je upravo “kroz vrata sale Grande prije 35 godina ušao u svjetski film”.

Kusturica je, podsjetimo, tada osvojio Srebrnog lava za svoj debitantski film "Sjećaš li se Dolly Bell", a nakon toga na ovom Festivalu je još 1998. godine nagrađen Srebrnim lavom za najbolju režiju za ostvarenje "Crna mačka, beli mačor".

na-mlijecnom-putu-trebinje-snimanje Snimanje svadbe u Trebinju - Boban Dedejić, Aleksandar Vukanović i Emir Kusturica