Pojedine vehabijske grupe u Federaciji BiH planiraju izvođenje terorističkih akcija u Republici Srpskoj, saznaje „EuroBlic“.

teroristi napad pariz isis

Izvori ovog lista iz bezbjednosnih struktura ističu da je opasnost od napada radikalnih islamista na ciljeve u RS drastično porasla nakon zakazivanja referenduma o Danu RS.

Sagovornici „EuroBlica“ tvrde da su bezbjednosne agencije locirale i nekoliko mjesta u FBiH iz kojih bi, kako navode, potencijalni teroristi bili upućeni na „izvršenje zadataka“, kao i to da su u sprečavanje teroristističkih akcija, osim domaćih, uključene i pojedine strane bezbjednosne službe.

- Postoje pouzdane informacije da su u jednom broju vehabijskih komuna, prvenstveno onih koji se nalaze na području Unsko-sanskog kantona i Nišićke visoravni, formirani kampovi za terorističku obuku radikalnih islamista. Bezbjednosne agencije pomno prate i aktivnosti u poznatom vehabijskom uporištu Cerska kod Zvornika, za koje takođe postoje saznanja da je potencijalna baza za regrutovanje mogućih terorista za napade na teritoriji RS – tvrde sagovornici "EuroBlica".

Potvrdu saznanja „EuroBlica“ da Srpskoj prijeti opasnost od terorističkih napada uoči i poslije održavanja zakazanog refereduma stigla je od samog predsjednika RS Milorada Dodika.

 

milorad dodik Komentarišući najavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira izetbegovića da će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti spor protiv RS zbog referenduma o Danu Republike, Dodik je izjavio da posjeduje saznanja o aktivnostima, koje bi, kako je poručio, mogle da ugroze stabilnost.

- Očigledno se šalju signali radikalnim islamskim grupama da krenu sa serijom aktivnosti koje bi mogle ugroziti stabilnost. Raspolažemo informacijama da se samo čeka da međunarodna zajednica ili Ustavni sud BiH preduzmu neku mjeru. Međunarodni faktor i Ustavni sud BiH na taj način došli bi u poziciju da su direktno u funkciji terorističkih aktivnosti u budućnosti – upozorio je Dodik.

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević smatra da se „krajnje ozbiljno“ moraju uzeti u obzir informacije da radikalne islamisti planiraju teroritičke napade u RS.

 

dzevad galijasevic
- Nije nimalo naivno kad predsjednik RS da takvu izjavu. U Federaciju BiH se sa sirijskog ratišta vratilo više od 50 boraca tzv. Islamske države, a ti ljudi su spremni na sve – ističe Galijašević.

MUP RS: Zapaljiva retorika iz Sarajeva

Iz MUP RS za „EuroBlic“ je potvrđeno da u FBiH postoje ekstremističke grupe koje su spremne da izvrše terorističke napade u RS.

To su, prije svega, povratnici sa ratišta u Siriji. Ono što posebno brine jesu izjave i ponašanje političara iz Sarajeva u vezi s predstojećim referedumom u RS, a koji svojom zapaljivom retorikom stimulišu ekstremiste za potencijalne terorističke akcije – kažu u MUP.