U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je gradonačelnik Slavko Vučurević otkrio spomen ploču Radomiru Begenišiću - Šiki, koji je ostao upamćen po svom nesebičnom angažovanju da pomogne rodnom Trebinju.

sika begenisic spomen ploca

Ovim je, kako je rekao Vučurević, na jedan skroman način vraćen dug čovjeku koji Trebinju nikada nije rekao "neću" i "ne mogu".

"Ne znam kako i koliko je Šika Begenišić volio svoje Trebinje i Hercegovinu. Ne usuđujem se da rizikujem s nekom riječju koja bi označila tu ljubav, ali moram reći, kad je Trebinje bilo u pitanju, Šika pred sagovornikom nije imao odbrane", kazao je Vučurević.

Posebno je ostao upamćen Šikin humanitarni rad tokom ratnih dešavanja na području trebinjske opštine. Pomogao je u ta teška vremena opštinsku administraciju, a stajao je i iza svih kulturnih manifestacija.

Zahvaljujući dugogodišnjem predsjedniku Udruženja Trebinjaca u Beogradu, tokom rata nisu prekidane Dučićeve večeri poezije, a redovno je pomagao i cjelokupan sistem informisanja.

"Bio je vjerni čitalac Glasa Trebinja, koji se uvijek nalazio na njegovom stolu", podsjetio je Vučurević, dodajući da je Šikina najveća zadužbina Muzej Hercegovine.

Radomir Šika Begenišić je bio dugogodišnji stručni saradnik, pomoćnik i zamjenik ministra u Ministarstvu kulture Srbije. Izvjesno vrijeme radio je u preduzeću “Jugoelektro”, potom je prešao u Sekretarijat za kulturu vlade Srbije, gdje je ostao sve do penzionisanja 2001. godine.

Dobitnik je Povelje grada Trebinja.