Na programu 59. Festivala festivala večeras je bila predstava "Vođa" u izvođenju ansambla Udruženja građana "CUG" i pozorišta" Bora Stanković" iz Vranja.

predstava vodja 59. festival festivala trebinje

Predstava, koju čini 14 protagonista, rađena je po tekstu Radoja Domanovića, a u režiji Bojana Jovanovića.

Komad je rađen u okviru projekta "Školsko pozorište", koji je zamišljen da se bavi predstavljanjem i scenskim izvođenjem nekog djela iz programa školske lektire.

Ideja da adaptira i na scenu postavi Domanovićevog "Vođu" reditelj Bojan Jovanovski kaže da se nametnula sama, jer je kult vođe sveprisutan kod Srba.

"Adaptacija 'Vođe' je rađena tako da se što više zadrži izvorni Domanović. Zadržana je većina dijaloga koje je napisao, a za sve što je dopisano ostalo je u duhu Domanovića, uz osvrt na aktuelnu društveno-političku situaciju", pojasnio je Jovanović.

predstava vodja 59. festival festivala trebinje

Trebinjci su uživali u političko-socijalnoj satiri, koja je pripremana oko osam mjeseci, a koja govori o tome da li nam je potreban vođa i ako jeste kakav i zašto. A kroz nešto više od sat vremena, mladi glumci pokušavaju da odgovre na pitanje "da li ćemo i kada prestati da se bavimo vođama i početi da mislimo o sebi?".

Predstavi je prethodilo promovisanje monografije "60 godina Crnogorskog narodnog pozorišta".

Posljednjeg dana festivala na sceni Doma mladih biće odigrana predstava "Idemo u lov" Centra za kulturu iz Berana, u režiji Gorana Bjelanovića, a po tekstu Žorža Fejdoa.

Nakon toga, u 22.00 sata biće priređena izložba fotografija "Festival u objektivu". Pola sata poslije najavljen je omaž velikanu srpskog i jugoslovenskog glumišta Velimiru Bati Živojinoviću kroz inserte iz njegovih najboljih filmskih ostvarenja.

Festival će završiti dodjelom "zlatnih maski".

predstava vodja 59. festival festivala trebinje