Vlada Republike Srpske naložila je Poreskoj upravi RS da do kraja godine odgodi prinudnu naplatu milionskih dugovanja firmama „Swisslion IAT“ iz Trebinja i „Jelšingrad Livar Livnica čelika“ iz Banjaluke, otkriva poslovni portal CAPITAL.ba.

industrija alata trebinje

Vlada RS prošle sedmice je razmatrala i prihvatila zahtjeve ova dva preduzeća za odlaganje plaćanja dospjelih poreskih obaveza. Dospjele obaveze „Swissliona“ iznose 10,5 miliona KM, a „Jelšingrada“, kojem je Vlada već izlazila u susret, 1,4 miliona KM.

„Dospjele, a neizmerene obaveze preduzeća „Swisslion IAT“ Trebinje prema rješenjima prinudne naplate iznose 10,47 miliona KM. Vlada RS je na sjednici održanoj 7. jula donijela zaključak kojim je naložila Poreskoj upravi da odgodi prinudnu naplatu kod ovog poreskog obveznika do 31. decembra 2016. godine“, rekli su za CAPITAL u PURS-u.

Kada je u pitanju „Jelšingrad Livar Livnica čelika“ u PURS-u su rekli da je ovoj firmi, na osnovu zaključka Vlade, račun bio deblokiran do 30. juna te da je istekom tog roka pokrenut postupak prinudne naplate.

„Dospjele, a neizmirene obaveze ovog poreskog obveznika po rješenjima prinudne naplate iznose 1,4 miliona KM“, rekli su u PURS-u.

U Vladi RS navode da su preporučili Poreskoj upravi RS da odgodi plaćanje poreskih obaveza obrazlažući to činjenicom da je „firma „Swisslion“ proteklih godina redovno izmirivala obaveze, a da će „Jelšingrad Livaru“ na ovaj način pomoći očuvanje procesa proizvodnje“.

„Imajući u vidu da „Swisslion IAT“ od 1. januara 2012. godine uredno plaća sve obaveze za poreze i doprinose i do danas je uplatio više od 12,9 miliona KM, te da je za sve radnike koji su penzionisani uplatio doprinose u ukupnom iznosu od skoro pet miliona KM, Vlada je preporučila Poreskoj upravi da ovom društvu omogući odlaganje plaćanja dospjelih poreskih obaveza do kraja godine. Takođe, Vlada je, u cilju očuvanja proizvodnje i zaposlenosti u firmi „Jelšingrad Livar Livnica čelika“ preporučila PURS da do kraja godine privremeno odgodi plaćanje reprogramiranih obaveza društva“, navodi se u odgovoru Vlade RS.

I dok Vlada RS odgađa plaćanje poreza, vlasnik „Swissliona“ Rodoljub Drašković prošle godine je počeo gradnju “Grada sunca” u okviru kojeg će, prema njegovim riječima, biti izgrađen hotel sa šest zvjezdica, staza za Formulu jedan, biciklistička i trim staza, hala sportova sa otvorenim terenima, golf tereni.

Drašković je najavljivao i gradnju aerodroma, ali je u međuvremenu od toga odustao.

Livnica čelika „Jelšingrad“ privatizovana je 2005. godine kada je kupio slovenački „Livar“ iz Ivančne Gorice, koji je najveći pojedinačni vlasnik sa 43,03 odsto kapitala.