U Federaciji BiH /FBiH/ živi 2,5 odsto Srba, a ne 3,6 odsto kako su prethodnog dana greškom saopštili predstavnici Agencije za statistiku BiH.

popis bih

Na današnjoj promociji popisnih rezultata Federalnog zavoda za statistiku za područje FBiH rečeno je da u ovom entitetu živi 70,4 odsto Bošnjaka, 22,4 odsto Hrvata, 2,5 odsto Srba, dok je ostalih 3,6 odsto.

Predstavnici Federalnog zavoda, pozivajući se na rezultate popisa stanovništva u BiH, koje je juče objavila Agencija za statistiku BiH, a koje ne priznaju organi i institucije Srpske, saopštili su da u FBiH živi 2.219.220 stalnih stanovnika.

Prema rezultatima popisa 71,2 odsto stanovnika izjašnjava se da je islamske vjeroispovijesti, 22,1 odsto katoličke i 2,5 odsto pravoslavne.

U FBiH je zaposleno 635.246 stanovnika, odnosno 34,1 odsto, a nezaposlenih 200.326 ili 10,7 odsto.

Sekretar Federalnog zavoda za statistiku Galiba Karačić rekla je da je u FBiH ukupan broj nerezidentnih osoba 153.185, među kojima su čisti nerezidenti i oni čije su popisnice na početku isključene iz procesa obrade podataka iz raznih razloga, kao što su višestruko popisane osobe, nevažeće ili popisnice bez bar koda.

Na današnjoj prezentaciji izneseni su i podaci za nivo BiH kada su u pitanju nerezidentni stanovnici, kojih je 137.207 čistih i 125.207 u koje spadaju isključene popisnice.

Popis stanovništva u FBiH koštao je 15.470.210 KM, od čega je iz federalnog budžeta izdvojeno više od osam miliona, a iz sredstava granta ostatak.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je prošle sedmice odluku da ne prihvata nezakonitu i štetnu odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

Prema ovim zaključcima, organi i institucije Republike Srpske neće priznati, ni objaviti rezultate popisa, čiji sadržaj smatraju spornim i koji neće proizvoditi nikakva pravna dejstva.