Radovi sa trodnevne radionice "Vokovizuel i pisaća mašina", koja je održana na Akademiji likovnih umjetnosti, izloženi su večeras u Galeriji Kulturnog centra Trebinje.

izlozba pisaca masina trebinje

Radionicu je vodila Marina Milanović, ilustrator, grafički dizajner i pjesnik iz Novog Sada, koja je istakla da je 11 studenata sa trebinjske Akademije u protekla tri dana iskazalo veliku zainteresovanost za radionicu na kojoj su uz pomoću pisaće mašine uvidjeli da njena upotreba nije samo u administrativnom, već i u praktičnom smislu.

"Radovi polaznika predstavljaju, s vizuelne strane, jedne izuzetno zanimljive grafike, a, s druge strane, neki polaznici su pišući dodatno ukrasili svoj rad", kaže Milanovićeva.

Ona ističe da postoji čitava struktura razmišljanja kada se piše na pisaćoj mašini, kao i da postoji odgovornost pisanja od trenutka kad se uvuče papir i počne pisati, jer ako se pogriješi - papir se mora promijeniti. Ona dodajući da je sa tehničke strane veoma zanimljivo pisati na mašini jer se razmišlja šta će se napisati ili nacrtati sa ograničenim sredstvom kakva je pisaća mašina.

izlozba pisaca masina trebinje

Milanovićeva je navela da je pisanje na pisaćoj mašini određena vrsta umjetničke terapije, jer se pomoću nje određeno stanje ili osjećaj brzo izbacuju iz sebe. Kaže da je pisaćoj mašini sada dala drugačiju vrijednost za razliku od one koju je imala prije 30 godina, kada je bila u masovnoj upotrebi.

"Postoje otisci koje direktno udarate na papir i tako pravite autentične grafike. One tako dobijaju umjetničku vrijednost, jer se prave autentični otisci", dodala je Milanovićeva, napominjući da je za nju pisaća mašina kao za neke olovka ili flomaster.

Izložbu je priredila PDP konferencija, koja je do sada održana po sedmi put, a ove godine po prvi put kao konferencija kreativnih medija.

izlozba pisaca masina trebinje