Kan je grad prestiža, grad kulturnih događanja, grad najpoznatijeg filmskog festivala, grad zvijezda i svijetlosti. Rijetki su oni koji nisu čuli za Kroazetu, najpoznatiju ulicu u Kanu, odmah iznad glavne plaže.

kan srpska ulica

Duž cijele ulice nalaze se luksuzni hoteli, prodavnice najpoznatijih modnih kreatora i skupi restorani. U tu, jednu od najpoznatijih ulica na svijetu, uliva se Srpska ulica (Rue de Serbes), kod prodavnice Guči /Gucci/.

Srpska ulica je jedna od najljepših ulica u Kanu, i prava je atrakcija za naše školarce koji, na svojim ekskurzijama, prolaze kroz ovo francusko ljetovalište na Azurnoj obali.

kan srpska ulica

kan srpska ulica

Kako je ova ulica dobila ime, nismo uspjeli da saznamo. Međutim, prije izvjesnog vremena sreo sam poznanika iz Šapca koji mi je ispričao svoj doživljaj. Prije nekoliko godina, sa porodicom i prijateljima, boravio je u Kanu. Šetajuću glavnom ulicom, Kroazetom, naišli su na ulicu i tablu na kojoj je pisalo "Srpska ulica". Zapanjeni, zastali su na tom mjestu. Vidjevši ih kako stoje zbunjeni prišao im je sredovječni Francuz. Rekao je da je primjetio kako su iznenađeni i zbunjeni, i pitao ih da nisu možda Srbi. Kada su mu odgovorili potvrdno, pozvao ih je na kafu. Tom prilikom im je ispričao kako je ulica dobila ime. Priču mu je ispričao njegov djed.

kan srpska ulica Srpska ulica u Kanu

U toku Prvog svjetskog rata u Kansku luku uplovio je brod sa srpskim ranjenicima. Sa broda, zaprežnim kolima, ranjenici su prevoženi do bolnice, koja se nalazila na kraju ove ulice. Vijest se brzo pročula po gradu. Građani Kana su masovno izašli na ulicu, stvorivši špalir duž cijelog puta do bolnice. Klicali su hrabrim srpskim vojnicima. Sa sobom su ponijeli hranu, vodu, garderobu i naravno cvijeće za srpske heroje. Nisu se razišli dok i posljednji srpski ranjenik nije smješten u bolnicu. Za vrijeme boravka naših ranjenika u bolnici, građani Kana su ih često obilazili donoseći im poklone, iskazujući svoje divljenje za njihovu hrabrost i čineći sve da im boravak u Kanu učine što podnošljivijim.

kan srpska ulica Srpska ulica

Zahvaljujem se prijatelju iz Šapca, koji mi je ispričao ovu priču, kao i nepoznatom stanovniku Kana, što će ova priča biti otrgnuta od zaborava.

kan srpska ulica

Devedesetih godina prošlog vijeka bio je raspisan referendum sa prijedlogom da se ulici promijeni ime. Stanovnici Kana su prijedlog odbili i tako ostali privrženi istorijskom prijateljstvu između dva naroda.
U Srpskoj ulici nalazi se i jedan od najboljih hotela u Kanu.

U Srpskoj ulici nalazi se i jedan od najboljih hotela u Kanu