U prepunoj sali Kulturnog centra Trebinje, večeras su glumački duo Nataša Ninković i Zoran Cvijanović izveli predstavu "Prah", a trebinjska publika ih je u više navrata pozdravila gromoglasnim aplauzom.

predstava prah trebinje

Predstava je rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Beograda i Šabačkog pozorišta, po tekstu mađarskog autora Đerđa Špira, a u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića.

Komad jednog od najznačajnijih savremenih mađarskih dramskih autora, napisan 2005. godine, bavi se tumačenjem odnosa bračnog para, srednjih godina, rastrzanog između materijalne i moralne krize, koji je veoma aktuelan i danas - kada se ljudi iz našeg okruženja, koji žive na granici egzistencije ili koji imaju jako male plate, trude da dođu do sreće putem kladionica i loto listića.

Glumac Zoran Cvijanović rekao je poslije predstave da prvi put u pozorištu igra sa Natašom Ninković, što za njega predstavlja nezaboravno i dragocjeno iskustvo, ističući da predstava govori o dvoje ljudi, koji su na rubu egzistencije, ali dobijaju dva miliona evra na lotou.

"Veoma delikatno je bilo raditi komad u kome likovi nemaju ime i prezime, nego su Muškarac i Žena koje smo trebali da oslikamo", kazao je Cvijanović i dodao da su njih dvoje na sceni prikazali koliko žene žive u brizi i strahu, a muškarci u krivici i odgovornosti, čime je izgrađen odnos i sukob između dva lika.

Gledaoci su u ovoj duo drami, koja traje nešto više od sat vremena, bili u prilici da zajedno sa glumcima prođu čitavu paletu emocija od sreće i uzbuđenja preko straha, očaja, razočaranja do paranoje.

Glumica Nataša Ninković, koja je po prvi put nastupila sa profesionalnom predstavom pred publikom rodnog grada, kaže da je veoma teška bijeda koju je u siromaštvu prošao bračni par prošao u predstavi, dodajući da nije strašno ono što bijeda učini u stomaku već što uradi u mozgu.

"Mislim da je bijeda kod aktera predstave uradila mnogo toga i da je djelovalo kao poigravanje sudbine -posebno kad im je bogatstvo došlo u trenutku siromaštva", kazala je Ninkovićeva, dodajući da se svaka žena prepoznaje u nekom od segmenata žene iz predstave.

Predstavu je organizovala Pozitivna Srpska, iz koje su istakli da će komad, zbog velikog interesovanja, uskoro ponovo biti pred Trebinjcima.