Festival otvara film Vudi Alena "Cafe Society", a crvenim tepihom su već prošetale mnoge poznate ličnosti iz svijeta filma.

Filmski festival kan

Filmski festival u Kanu se održava do 22. maja, a na čelu osmočlanog stručnog žirija ovogodišnjeg izdanja je Džordž Miler, režiser filmskog serijala "Mad Max".

Članovi žirija su mađarski režiser Lazlo Nemes, francuski režiser Arnauld Desplechin, režiserka iz Italije Valeria Golino, američka glumica Kirsten Dunst, danski glumac Mads Milelsen, glumac iz Kanade Donald Saderland, francuska glumica Vanesa Paradizo i iranska producentica Katajon Šahabi.

U trci za glavnu nagradu "Zlatnu palmu" ove godine takmiči se ukupno 17 filmova, među kojima su i filmska ostvarenja čiju režiju potpisuju Pedro Almodovar, Ken Loač, Šon Pen, Havier Dolan, Pol Verhoven i braća Dardene.

Van takmičarske konkurencije će biti prikazani i filmovi "The BFG" Stevena Spilberga i "Money Monster" kojeg je režirala Džodi Foster.

U utorak je u Kan doputovao i francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev koji je nakon sastanka sa lokalnim zvaničnicima izjavio kako će tokom festivalskih dana u Kanu na snazi biti vanredne mjere bezbjednosti.

Tokom festivala u Kanu će biti utrostručen broj prisutnih osoba u gradu, a procjenjuje se da će iznositi 200.000.