"Ministarka" - naziv je predstave Gradskog pozorišta Trebinje koja je večeras premijerno odigrana na daskama Kulturnog centra našeg grada, gdje su mladi protagonisti u više navrata pozdravljeni gromoglasnim aplauzima.

predstava ministarka trebinje

Predstava, za koju je režiju i adaptaciju uradio Željko Milošević, a po tekstu Branislava Nušića, sastoji se od četiri čina koja su smještena u kazneno-popravni dom.

"Ove godine nekoliko glumaca iz mladog ansambla koji su i do sada radili predastave, izrazili su želju da rade komediju. U razmišljanju kako da napravimo spoj između iskustva kojeg imaju i onoga što su tražili bio je najveći posao, a to je uzeti djelo Branislava Nušića 'Gospođa ministarka', štrihovati, adaptirati, prilagoditi njihovim godinama uzrastu, životnom iskustvu i pokušati napraviti novi kontekst da bi oni negdje mogli zajedno sa mnom i Vladanom Popovićem uobličiti u nešto što bi zadovoljilo lijep pozorišni čin", rekao je Milošević.

Mladi glumci su bez obzira na njihove godine iznijeli ono što je najbitnije kod Nušića i što je htio da kaže - da nas i u 21. vijeku poznaje u dušu kao što je bilo u vrijeme stvaranja njegovih djela.

Milošević navodi da svako iznad 15 godina neće imati problema da razumije i šta se htjelo reći i u kom kontekstu su ti mladi ljudi stvarali ovo umjetničko djelo.

„Ova predstava je spoj djece koja su radila na četiri ili pet pozorišnih komada, ali i onih kojima je večerašnja predstava bila debi pred publikom. Ovaj pozorišni čin je spoj shodno njihovim godinama, iskustva, volje i rada“, istakao je Milošević

predstava ministarka trebinje

Katarina Ćorović, koja je glumila u pet predstava, kaže da je proces nastanka ove predstave bio naporan i težak, jer su ovom predstavom pokušali da pokažu kulturu grada koja se godinama nipodištava.

Njen kolega Igor Rončević se prvi put pojavio na daskama koje život znače i kaže da mu se svidio način rada i da bi želio da nastavi sa glumom.

"Nisam imao tremu kad sam radio na predstavi. Mislim da smo svi zreli i da bi se trebali malo ozbiljnije ponijeti prema životu i onome što radimo", kaže Rončević.

U predstavi igraju: Katarina Ćorović, Milica Milošević, Igor Rončević, Filip Anšelić, Sara Kolak, Sara Popadić, Mitar Milićević, Stafana Petković, David Popadić, Maja Tarailo, Anastasija Andrić, Marko Šekarić.

Ova predstava će sljedeće sedmice biti odigrana na festivalu u Travniku.