U Sabornom hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju večeras je priređen koncert hora smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kojim je dirigovao Rade Radović.

koncert trebinje muzicka akademija istocno sarajevo

Trebinjskoj publici su u jednočasovnom koncertu izvedene kako duhovne, tako i svetovne pjesme. Repertoar su činili kompozitori kao što je Stevan S. Mokranjac, ali i srpski kompozitori sredine 20. vijeka kao što su Ljubica Marić, Dimitrije Golemović, Dušan Radić.

U prvom dijelu programa otpjevan je širok spektar kompozicija kako stilski, tako i žanrovski iz oblasti pravoslavne duhovne muzike. Na repertoaru su bile i ruske kompozicije, kao i one koje imaju svoj lični kompozitorski pečat, istakao je dirigent Rade Radović.

"Hor je nagrađivan u prvih deset godina svog postojanja, dok u posljednjih pet godina nismo išli na svjetske festivale jer za takvo nešto nema novca", kazao je Radović, dodajući da publika širom svijeta na srpsku duhovnu muziku reaguje sa oduševljenjem, jer je ona autentična i daje značajan doprinos svjetskoj muzici.

Ovo je jedinstven hor ovakve vrste na prostoru bivše Jugoslavije, a postoji već 15 godina. Osnovan je uz blagoslav blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Koncerti će u narednom periodu biti održani i u drugim mjestima Republike Srpske.