Mališani vrtića "Ciciban" kroz razne radionice i aktivnosti zaronili su u čudesan svijet vode, zagazili u čarobnu šumu i naučili šta je to meteorologija i čemu služi, a sve povodom međunarodnog dana voda, šuma i meteorologije.

ciciban svjetski dan voda, suma i meteorologije

Zbog lošeg vremena planirane aktivnosti morali su prilagoditi uslovima u vrtiću. Posmatrali su kap čiste i prljave vode ispod mikroskopa, pričali priče o značaju vode, listali enciklopedije i slikovnice. Na globusu zaključivali kolika je površina vode na našoj planeti.

Povodom Svjetskog dana šuma, organizovali su kviz znanja. Upoznali su koliki je značaj šuma za opstanak na planeti, pogledali film "Čarobna šuma", a zatim posadili drvo tise u dvorištu, očistili svoje masline i palme. Učiteljice su na kraju pokazale djeci preparirane ptice i životinje koje su oni radoznalo zagledali, divili se i dodirivali.
Naravno obilježili su i Svjetski dan meteorologije, susreli se sa nekim instrumentima koji pokazuju kakvo je sada vrijeme, kakvo će biti sutra. Shvatili su da se meteorologija bavi prognozom vremena.

Na kraju su nam svi u glas rekli "čuvajmo vode i šume oni su dar prirode" i nastavili crtati.

Učiteljice su nam kazale da su u ove projekte uložili puno rada i truda kao i ljubavi da bi djeci približili što bolje značaj voda, šuma i meteorologije.

"Cilj nam je da djeca čuju, vide i shvate koliko nam je sve ovo važno za opstanak planete i ljudi. Očekuje nas u aprilu i aktivnost povodom Planete zemlje, moramo dobro osmisliti radne aktivnosti i krenuti u akciju", istakle su učiteljice iz Cicibana.

ciciban svjetski dan voda, suma i meteorologije ciciban svjetski dan voda, suma i meteorologije ciciban svjetski dan voda, suma i meteorologije