Zlatni period srpske države oličen kroz politiku, kulturu, umjetnost, nauku. Period vladavine kralja Petra I Karađorđevića, slavnih vojskovođa i književnika, razdoblje od 1903. do 1914. godine predstavljeno je večeras u Trebinju u okviru promocije knjige "Srbi 1903-1914: Istorija ideja".

srbi 1903-1914 istorija ideja trebinje

Ova knjiga predstavlja s jedne strane istoriju političkih ideja Srba poput nacionalnih ideja demokratije, liberalizma, socijaldemokratije i prava žena, a s druge strane istoriju naučnih i filozofskih ideja i portreta srpskih velikana, u kojoj su objedinjeni prilozi 23 stručnjaka iz različitih oblasti i upečatljivo dočaran period uoči Prvog svjetskog rata.

Prema riječima Miloša Kovića, koji je priređivač večeras predstavljene knjige, osnovna poruka je integralno shvatanje srpske kulture - da nije riječ o Srbiji, već o Srbima iz Hercegovine, Bosne, Srema, Banata, Bačke, Slavonije, Dalmacije i Srba u rasijanju.

"Gde god da se okrenete vidite uspon. To je doba Alekse Šantića, Jovana Dučića, braće Ćorović, Nadežde Petrović, Slobodana Jovanovića, Stojana Novakovića, Radomira Putnika, Živojina Mišića, Stepe Stepanovića, Petra Bojovića, Jovana Cvijića, Milutina Milankovića, Mihajla Pupina, Nikole Tesle,", kazao je Ković, dodajući da su u pripremi ove knjige učestvovali sociolozi, antropolozi, istoričari, teolozi, arheolozi, pravnici, klasičari.

Zapravo, riječ je o svojevrsnom dijalogu generacija i o velikom, istinski multidisciplinarnom projektu.

Ković ističe da srpsko zlatno doba od 1903. do 1914. može da se uporedi sa 13. vijekom, postojanju srednjovjekovne srpske države, značaja Mileševa, Sopoćana, monaha Teodosija i Domentijana.

U oba razdoblja, kako pojašnjava priređivač knjige, srpska istorija i kultura otvorili su se prema spoljnim uticajima i zračili su sopstvenim sjajem.

"To je doba sinteze sa vizantijskom kulturom, jer vizantijski intelektualci beže posle pada Carigrada od strane Latina 1204. godine. A uoči Prvog svetskog rata to je otvaranje Srba prema francuskim i engleskim uticajima, da bi se isčupali iz zagrljaja nemačke - nametljive kolonijalne kulture", pojasnio je Ković, dodajući da su Srbi iz Srbije željeli da oslobode Srbe iz Bosne i Hercegovine kolonijalnog stiska, a zatim se ujedine u zajedničku državu.

Ovo je knjiga na koju se mogu osloniti mladi, kako bi uvidjeli da raspolažemo globalnim veličinama - ljudima koji su u prethodnom periodu postavili istorijske signale koji se i dan-danas baštine, kaže Zoran Hamović, ispred izdavačke kuće "Clio".

"Sami naučnici koji potpisuju tekstove u knjizi su oni ljudi koji su do sada pokazali veoma značajan korpus svojih radova na osnovu kojih možemo ne samo da nešto naučimo, već da se identifikujemo sa onim što čitamo", rekao je Hamović, dodajući da je veoma važno napomenuti da svi istaknuti Srbi "zlatnog perioda", koji su otišli van svoje otadžbine, nisu zaboravili svoj identitet i svoje porijeklo.

Organizator večerašnje promocije knjige bilo je Srpsko udruženje "Ćirilica".