Asocijacija ljekara Nigerije optužila je Ročasu Okorču, milijardera i guvernera savezne države Imo, da je organizovao mrežu za trgovinu ljudskim organima u Nigeriji, u saradnji sa bivšim premijerom Kosova Hašimom Tačijem, ali i zvaničnicima Turske i Hrvatske, objavila je nigerijska informativna agencija "Naij".

Trgovina organima hasim taci Predsjednik asocijacije Filip Ndžemanze govorio je o tome na hitnom sastanku koji je organizovan u Overiju, glavnom gradu te nigerijske države.

- Prvi put u istoriji jedna Vlada učestvuje u trgovini organima. Vlada države Imo koristi medicinske institucije kako bi omogućila trgovinu ljudima - izjavio je Ndžemanze.

Predsjednik asocijacije nigerijskih ljekara govorio je o nedavnim putovanjima guvernera u Tursku, na Kosovo, u Hrvatsku, u Južnu Afriku i u azijske zemlje, prenosi "Sputnjik".

- Imamo posla sa međunarodnom mrežom na čelu sa Ročasom Okoročom u Nigeriji. Bivši premijer Kosova Hašim Tači, koji je na čelu trgovine organima u Evropi, njegov je prijatelj - rekao je Ndžemanze.

Vladina kancelarija je saopštila da su te optužbe "stara priča kojom su se bavile nigerijske bezbjednosne službe".

Okoroča je posjetio Kosovo u martu 2012. godine kada se sastao sa tadašnjim Tačijevim zamenikom Bedžetom Pacolijem i ministrom trgovine Mimozom Kusari Lilom.

Podsjetimo, tvdrnje o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji prva je iznijela u javnost bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte, u svojoj knjizi „Lov: Ja i ratni zločinci”, koju je objavila po odlasku sa dužnosti.

U svojoj knjizi, Karla del Ponte je iznijela podatke da je 1999. godine saznala od novinara da je oko 300 Srba i drugih nealbanaca bilo oteto i transportovano u Albaniju, gdje su im vađeni organi, koji su zatim slani u Italiju, odakle su distribuisani u klinike širom Evrope.

U knjizi ona spominje naselje Burel u Albaniji, gdje su žrtvama vađeni organi u kući koju ona u knjizi naziva "žuta kuća".

Prema izvještaju Savjeta Evrope od 12. decembra 2010. godine organizator otimanja ljudi i trgovine ljudskim organima bio je Hašim Tači i Drenička grupa.