Zvaničnici svjetskih medija apelovali su danas na vlade zemalja da ne gledaju na novinare kao na neprijatelje i da više učine radi zaštite reportera koji izvještavaju o ratovima, zločinima i korupciji.

Novinari

U posljednjih 25 godina najmanje 2.297 novinara i medijskih radnika je ubijeno, navodi se u novom izvještaju Međunarodne federacije novinara.

Na konferenciji Uneska o bezbjednosti novinara u Parizu medijski lideri apelovali su da se poveća pritisak na vlade u zemljama gdje se novinari napadaju, prenosi AP.

"Zločini protiv novinara, bilo da je riječ o ubistvu, nasilju, hapšenju ili zastrašivanju, postali su previše uobičajena stvar. Postali su zapravo normalnost", rekao je Džon Danisevski, zamenik šefa spoljne redakcije u Asošijeted presu.

Novinarka CNN Amanpur zatražila je od članica Uneska da podrže slobodu izražavanja.

"Vrijeme je da svi naši lideri prestanu da nas gledaju kao neprijatelje", rekla je ona.

Prošle godine je širom svijeta ubijeno 112 novinara, a prošlog mjeseca sedam medijskih radnika je poginulo u jednom bombaškom napadu u Kabulu.

Među najugroženijim novinarima su frilenseri, a Danisevski je istakao da im AP i druge medijske organizacije pomažu, ali da to nije dovoljno.

"Moramo da ponovo ukažemo vladama na značaj slobode medija. Zato što ona izmiče", naveo je on.

Takođe je zatražio od medijskih organizacija da ne zaziru od izvještavanja o napadima na svoje kolege.

"Svakog dana, u svakom dijelu svijeta, neki novinar negdje je ubijen, pritvoren ili povrijeđen", upozorio je Danisevski.