U Kulturnom centru u Trebinju večeras je održan okrugli sto na temu "Ljudsko i književno sjećanje na Živaka Strahinju", koji je okupio eminentna imena iz oblasti književnosti, koji su bili i njegovi prijatelji i saradnici.

strahinja zivak okrugli sto

Učesnici su iz Trebinja poručili da se lik i djelo Strahinje Živika - čovjeka koji je u proteklom ratu izbgubio dva sina, deset rođaka i tamnovao u muslimanskim logorima 30 mjeseci, ne smije zaboraviti, kao i da se u što skorije vrijeme treba donijeti odluka o tome na koji način tokom godine obilježavati sjećanje na ovog heroja.

"Strahinja je prizma kroz koju su se prelomili svi odnosi. Ako mi zaboravimo Strahinju Živaka, onda je pitanje hoće li naša istina biti samo okamenjena, tvrda - hoće li biti nas da svjedočimo", rekao je Nedeljko Žugić, pjesnik, romansijer, izdavač i novinar.

Prema riječima Nedeljka Babića, saradnika u Centru za istraživanje ratnih zločina, radio je svjedočenja sa Strahinjom Živakom iz čega je nastao tekst od sedamdesetak stranica, koje je pokojni Živak pretočio u svoju prvu knjigu "Živim da svjedočim".

"Nije to svjedočenje, sve je to njegov krik. Živak je vidio šta nam se sprema i da naša istina mora da bude potisnuta pod međunarodnu kontrolu, dok ne dođe određeno vrijeme. Hoću da živim, hoću da svjedočim - to su njegovi ubijeni sinovi dali nalog da nam se stradanja ne bi opet ponovilo", kazao je Babić.

Babić je dodao da je Strahinja Živak i kroz poeziju pokušao da pošalje sinovima poruku, da nešto kaže, vjerujući da će kroz nju reći sve ono što je eventualno zaboravio.

"Živim da svjedočim - krik Smrtišta

Krik istine, sročim kome i šta; 

kad još ne dangubi iznad groba

krvnik što mi ubi sina oba

i u san mi toči, koljač mladi, 

nerođene oči unučadi;

sinove mi ženi ispod gline

u krvavoj pjeni iz Bradine,

a meni oprašta, smrt - poočim, 

što živim, a za šta - da svjedočim,

nezvan idem Bogu u svatove,

i šta jajoš mogu; dželatove

da okadim nože po Bradini,

dokle, Bože, sudijo jedini?

Na okruglom stolu govorili su i Dušan Zurovac, Simo Bozalo, Miroslav Janković, mr Milovan Rosić, prof. dr Radoslav Milošević. Organizatori su bili Udruženje književnika Republike Srpske - podružnica Trebinje i Kulturni centar Trebinje.

Strahinja Živak preminuo je 2014. godine.