Dodjelom povelja grada Trebinja profesoru doktoru Goranu Vučureviću i Gradskom kulturno-umjetničkom društvu "Alat Svislajon", te prigodnom besjedom oca Dražena Tupanjanina, večeras je u našem gradu održana tradicionalna Svetosavska akademija.

svetosavska akademija trebinje 2016

Otac Tupanjanin je u besjedi o Svetosavlju i Svetom Savi rekao da su oni most ka onome što savremenim riječnikom nazivamo širom integracijama - zlatna staza u kojoj se pronalazi novi crkveni identitet, onaj trajni koji je iznad svih privremenih identiteta kao što su politički, ideološki, polni, nacionalni.

On je istakao da su odluke Svetog Save, njegovi sudovi, bili nadahnuti dubokim ličnim doživljajem Boga koje je bilo propraćeno jevanđelskom trezvenošću i trezvenoumljem.
Primajući najveće priznanje grada Trebinja, ugledni Trebinjac i vaskularni hirurg Goran Vučurević rekao je da mu je velika čast jer je upravo njemu dodijeljena Povelja grada koja ga je svrstala među ljude koji su zadužili naš grad.

"Dobio sam mnogo nagrada, ali najljepša je ona koju dobijete od svojih ljudi. Takve nagrade prijaju, gode vam, hrane dušu, ali vas i obavezuju. Ja se pred vama obavezujem da ću i dalje pomagati svom narodu", kazao je doktor Vučurević

svetosavska akademija trebinje 2016

Ova nagrada uručena mu je jer, kako je rekao gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, već godinama služi svome narode, ali i zato jer je otišao iz Trebinja, a nikada ga nije napustio.

Dodjeljujući Povelju grada Trebinja Draganu Mijoviću, predsjedniku GKUD "Alata Svislajon", Vučurević je istakao da Alat čuva tradiciju i običaje srpskog naroda već 60 godina i da su jedno od najboljih regionalnih kulturno-umjetničkih društava.

"Sa nagradama i pohvalama koje osvajaju često potvrđuje da imaju pravo da pretenduje da su jedno od najboljih regionalnih umjetničkih društava, a naročito zbog 600 mladih koji su posvećeni svojim običajima, svome narodu - gradska skupština je odlučila da upravo njima bude dodijeljena Povelja grada", rekao je Vučurević.

Zahvaljujući se na dodijeljenoj Povelji, Mijović je kazao da ovo priznanje za armiju "Alatničara" predstavlja i obavezu da istraju na putu koji grade šest decenija.

"Naše staze kojim hodimo posute su ljubavi prema našem gradu i narodu, patriotizmom, čovjekoljubljem i upornošću ka očuvanju naše pjesme i igre, naše tradicije", rekao je Mijović, dodajući da je "Alat" gdje se god kretao sa ponosom nosio ime Trebinja i naglašavao da je nebo iznad Trebinja najplavlje, srce najveće, a duša beskrajna.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su Hor „Tribunia“ Trebinje, Boško Puletić – prvak Narodnog pozorišta Beograd, pojci Katarina Gojković i Vladimir Nikolić iz Beograda, prof. Aleksandar Jakovljević iz Niša – violončelo, Bojana Peković iz Kraljeva – gusle, GKUD „Alat Svislajon“ Trebinje, recitatori, pjevački duet i školski orkestar iz trebinjskih osnovnih škola, gudački kvartet i solista na harmonici iz Srednje muzičke škole Trebinje.

Na Akdemiji su bila prisutna i djeca iz Niša, koja su od danas u posjeti Trebinju.

Povelju grada Trebinja, do sada su, između ostalih, dobili -  blaženopočivši patrijarh srpski Pavle, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, akademik profesor doktor Predrag Peško, doktor Mijat Prcović, Klinički centar Crne Gore, pjesnik Rajko Petrov Nogo, majka osmoro djece Milena Lečić...

svetosavska akademija trebinje 2016

svetosavska akademija trebinje 2016

dodjela povelja grada trebinja doktoru goranu vucurevicu i gkud alat dodjela povelja grada trebinja doktoru goranu vucurevicu i gkud alat