Hrvatski mediji objavili su da se nezvanično saznaje da su Most i koalicija Hrvatska raste postigle dogovor da mandatar za sastav vlade bude Božo Petrov iz Mosta, a predsjednik SDP-a Zoran Milanović predsjednik Sabora.

zoran milanovic bozo petrov sdp most vlada hrvatska

Lider Mosta Božo Petrov izjavio je poslije sastanka sa Zoranom Milanovićem i predstavnicima koalicije Hrvatska raste da su se Mostovi saborski poslanici i članovi Nacionalnog vijeća na zajedničkom sastanku usuglasili ko će biti kandidat za premijera, ali da s time još ne žele da izađu u javnost, prenijela je regionalna televizija N1.

Jutarnji list, pozivajući se na jednog od učesnika sastanka, objavio je da je Most prihvatio prijedlog SDP-a da mandatar bude Božo Petrov, dok je mjesto predsjednika Sabora ponuđeno SDP-u.

Istovremeno, predsjednik HDZ Tomislav Karamarko izjavio je za Novu TV da je njegova stranka u subotu prekinula pregovore s Mostom i da "više ne učestvuje u toj proceduri". "Nisam se složio s tripartitnom vladom, samo sam bio spreman razgovarati o njoj", kazao je Karamarko.

Na pitanje RTL-a da li će HDZ napraviti "salto mortale" i vratiti se u pregovore, Karamarko je odgovorio da povratka nema.

"Izgledam li kao da mogu napraviti salto mortale? Postoji granica iza koje se ne povlačim", istakao je lider HDZ-a.

Ranije danas koalicija Most nezavisnih lista pozvala je Hrvatsku demokratsku zajednicu i Domoljubnu koaliciju kojoj je ona na čelu, da se do ponedjeljka do 16 sati izjasne da li žele da se uključe u započeti proces formiranja parlamenta i vlade, ali bez ikakvih dodatnih uslova koji bi mijenjali već potpisani dokument dvaju strana.
Most u saopštenju objašnjava kako dodatno vrijeme HDZ-u daje kao što je dao i SDP-ovoj koaliciji nakon odluka njihovih tijela da ne pristupe trojnom formiranju svih nivoa vlasti, prenosi Hina.