Ovo voće čuva zdravlje srca i pomaže u spriječavanju dijabetesa tipa 2. Dobro je sačuvati i koru, koja se dodaje čajevima, ali samo ako je neprskana.

mandarine

Ukusne i mirisne mandarine trebalo bi jesti tokom jeseni u što većim količinama. Ovo sočno voće pomaže pri spuštanju lošeg holesterola i štiti srce, a budući da produžava osjećaj sitosti preporučuje se i onima koji žele da se riješe suvišnih kilograma.

Pektin u mandarini spriječava rast nivoa šećera u krvi, a time i osjećaj gladi. Njeni sastojci, vitamin C i vitamini grupe B, minerali, kalcijum, magnezijum, cink i kalijum, pozitivno djeluju na zdravlje mozga poboljšavajući njegove funkcije, što doprinosi boljem pamćenju i koncentraciji.

Osim za mentalnu bistrinu, korisna je i za ljepotu - mandarina je bogata antioksidansima koji spriječavaju oslobađanje slobodnih radikala i oštećenje kože, pa je odlično sredstvo za njegu lica.

Razlaganjem beta-karotena iz mandarine sintetiše se vitamin A koji je zaslužan za baršunastu kožu.

Mandarina će vam pomoći i da očuvate mladoliki izgled kože - zahvaljujući bogatstvu antioksidanasa štiti od slobodnih radikala. Novija istraživanja takođe pokazuju da mandarine sadrže supstancu nobletin koja pomaže u borbi protiv gojaznosti, čuva zdravlje arterija i štiti od dijabetesa tipa 2.

Čak ni koru mandarine ne bi trebalo bacati, jer je bogata ljekovitim eteričnim uljima. Mirisne korice mogu se nasjeckati, prosušiti i staviti u ostavu, kako bi se preko zime stavile u čajeve ili kako bi se od njih pripremila mirisna kupka protiv stresa.

Naravno, trebalo bi koristiti samo koru organski uzgojenih, neprskanih plodova.