Srpska dijaspora ne mari ni za Ustavni sud BiH, ni za Bakira Izetbegovića, po čijoj je apelaciji proglašen neustavnim Dan Republike Srpske, koji se obilježava 9. januara, kada je pravoslavni praznik Sveti Stefan!

9 januar dan republike srpske

Ovako bi sažeto mogle da se opišu reakcije Srba u rasijanju na odluku koja predstavlja udar na temelje RS, osnovane 1992. godine baš na taj dan. Predsjednik RS Milorad Dodik jasno i glasno je poručio vlasti u Banjaluci nemaju namjeru da se odreknu proslave tog datuma.

Šef predstavništva RS u Štutgartu Mićo Ćetković daje punu podršku rukovodstvu RS i svim strankama koje su podržale deklaraciju Narodne skupštine u kojoj stoji da će se Dan Republike Srpske i dalje obilježavati kao i do sada.

“Što se nas u Njemačkoj tiče, gdje smo pored RS jedini do sada redovno proslavljali ovaj datum, što ćemo po tradiciji učiniti i ove godine. Još ne znamo da li će slavlje biti u Ludvigzburgu ili Zindelfingenu”, rekao je Ćetković.

Vera Gregović, istaknuti društveni aktivista u Štutgartu, inače domaćin slave RS u nekoliko navrata, napominje da je Republika Srpska od samog osnivanja trn u oku velikim silama.

”Podržavam odluku Banjaluke, ne treba im popustiti da ne bi i Republika Srpska prošla kao i Kosovo i Metohija i bukvalno bila oteta od srpskog življa i utopljena u nekakvu bošnjačku državu", istakla je Gregovićeva.

Za Radeta Ravnjaka, humanitarnog aktivistu iz Frajburga, nema dileme da Ustavni sud BiH nije Ustavni sud RS.

“Nije prvi put da oni koji rade protiv srpskog naroda pogrešno tumače Dejtonski sporazum, odnosno onako kako Sarajevu i Americi odgovara, i onda se pitaju zašto Srbi traže referendum o sudovima pa i nezavisnosti! Taj muslimansko-zapadni sud može da odluči šta hoće, ali u RS će i dalje biti svirana “Bože pravde” i proslavljan Dan Republike na Svetog Stefana”, kazao je Ravnjaka.
Zoran Vujić iz Lara ističe da je ovo još jedna u nizu provokacija muslimanskih političara i svih onih stranih sila koje se vijekovima bore protiv pravoslavnog stanovništva i bave se vjerskim progonom.

“U ovom trenutku kada stižu vijesti da Zapad želi da sruši Dodika, ovakva odluka će upravo ojačati njegovu poziciju, tako da sam ubijeđen da će srpski narod nastaviti da obilježava svoje praznike i svoju tradiciju koje ne može osporiti nijedan sud, pogotovu onaj koji nema legitimitet. Stoga, braćo Srbi, idemo dalje!", kategoričan je Vujić.

Sve ovo je dio orkestrirane kampanje i napada na RS i njene institucije, uvjeren je Goran Kavržić iz Minhena.

“Cilj je da se promeni Dejtonski sporazum, pa je zbog toga i mnogo toga urađenog do sada na štetu RS. Ne smijemo da ustuknemo pred tim pritiscima i nastojanjima, nego treba da se borimo za svoje. Podržavam inicijativu o referendumu o radu pravosuđa BiH", naglasio je Kavržić. Poništavanje Dejtona

Na sličan način razmišlja i dr Dario Vidojković iz Regenzburga, koji proučava savremenu istoriju.

”Poznato je da se Dan RS obilježavao i prije Dejtonskog sporazuma i da nije tada bilo nikog ko se tome protivio. Niko nije reagovao ni poslije pet, ni poslije deset godina, ali to se čini sada. Jasno je da to u ovom trenutku ima za cilj da destabilizuje Republiku Srpsku, da poništi odluke iz Dejtona, što sve predstavlja nastavak politike Alije Izetbegovića, koji je praktično omogućio nastanak vehabijskog pokreta u BiH “, kaže Vidojković.

On smatra da je Tužilaštvo BiH do sada radilo sve na štetu Srba i srpskog naroda u BiH, kada je riječ o procesuiranju optuženih za ratne zločine, jer su uglavnom hapšeni i osuđivani Srbi, a Hrvati i Bošnjaci su bili pošteđeni. Zato je opravdana inicijativa da se u Republici Srpskoj organizuje referendum o radu Tužilaštva i pravosuđa BiH, smatra dr Dario Vidojković.

Jasno je da je riječ o političkoj, a ne pravnoj odluci, kaže Ljubiša Ćirić iz Braunšvajga.

“Obrazloženje da RS može da slavi Dan RS, ali ne 9. januara jer je tog dana vjerski praznik, pa to navodno vrijeđa osjećanja drugih naroda, najblaže rečeno, djeluje naivno. Zašto bi to vrijeđalo druge nacije ako jedna od njih slavi svoj vjerski praznik? Ne vjerujem da ikoga od Srba vrijeđa to što Bošnjaci slave Bajram. Muslimani Bajram slave i u Njemačkoj, pa to nikome ne smeta. Sasvim je jasno da u Banjaluci ovu odluku Ustavnog suda BiH neće sprovesti jer ona nema temelj ni u Ustavu BiH, ni u Dejtonskom sporazumu. Ovde se može naslutiti da se iza svega kriju snage koje postepenim ukidanjem zakona RS u stvari žele da reformišu Dejtonski sporazum i od BiH naprave unitarnu državu kojom bi dominirali Bošnjaci", rekao je Ćirić.