Zavičajni klub "Hercegovac" iz Pančeva osnovan je prije dvije godine sa ciljem da njeguje tradiciju hercegovačkog naroda i da to prezentuje narodu Vojvodine na lijep i pristojan način, kakav uostalom Hercegovci i jesu, iako postoje priče da mogu biti samo direktori.

stevan komenin predsjednik zavicajnog kluba hercegovac

Stevan Komnenić, predsjednik Zavičajnog kluba "Hercegovac", inače rođeni Trebinjac, kaže da imaju dobru saradnju sa Gradskim kulturno-umjetničkim društvom "Alat Svislajon", koje je prošle godine priredilo koncert u Pančevu. Njeguju i tradiciju gusala, pa njima u čast dva puta godišnje organizuju koncerte.

"Na taj način pokušavamo da ne zaboravimo naše korijene", kazao je za TrebinjeLive Komnenić, dodajući da imaju oko 130 članova, kao i da ostvaruju odličnu saradnju sa udruženjima Trebinjaca, Gačana, Bilećana...

Sva djelatnost udruženja usko je vezana za rodnu Hercegovinu, jer čovjek koji je dugo van svog ognjišta to jako dobro osjeća, što je teško objasniti onima koji žive u Hercegovini.

"Vjerovatno se čude - 'kako i šta to mi lijepo vidimo u rodnoj Hercegovini. A ono što vidimo to je predivno", dodao je Komnenić, podsjećajući da već drugu godinu za redom organizuju literarni konkurs za učenike srednjih škola sa područja istočne Hercegovine.

On kaže da toliko osjećaja - prisustva književnih elemenata kod mladih koji su se do sada javljali u radovima pristiglim na konkursu, da je čisti dar prirode.

"Priroda je nešto što je kod njih svojstveno. Bio nam je cilj da ovogodišnji literarni konkurs proširimo na čitavu Hercegovinu. Posebno nam je bilo zadovoljstvo kad smo vidjeli da su konkurisali učenici iz sedam srednjih škola", rekao je Komnenić, dodajući da masovnost donosi kvalitet, što je bio i razlog za uvođenje druge i treće nagrade.

On je naveo da značajnu ulogu u cijelom književom održaju učenika imaju i profesori, što je veoma značajno.

Ovaj razgovor vođen je u Gimanziji "Jovan Dučić", koju je naš sagovornik završio prije... godina, u kojoj je proveo lijepe mladalačke trenutke, kojih će se sjećati čitavog života, ali i iz svake njegove riječi osjećala se želja i potreba da on i Udruženje na čijem je čelu pomognu rodnom kraju.