U Eparhijskom domu u Trebinju večeras je održana promocija zbirke epske poezije „Mrijet će se jednom svakojako“, publiciste i književnika Čeda Baćovića iz Nikšića.

Mrijet ce se jednom svakojako cedo bacovic trebinje

Knjigu je objavilo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ - Gradski odbor Trebinje, koje je i organizator promocije, povodom 140 godina od Nevesinjske puške - ustanka srpskog naroda protiv osmanske okupacije.

U zbirci je Baćović sabrao devetnaest pjesama i prva je te vrste u njegovom bogatom stvaralačkom opusu.

„Čedo Baćović u ovoj zbirci na jedan, rekao bih osoben način, govori ili bolje rečeno piše o našoj prošlosti i ljudima koji su svojim životom i djelom obilježili to vrijeme, ali i o onima koje je vlastoljublje opilo do te mjere da ne mogu razlikovati čovjeka od nečovjeka ili čovjeka od čovjeka. U epskim pjesmama je sabrana i spasena sva naša istorija, a gusle naš najveći predavač čije melodije naš narod sluša vijekovima", kazao je Rajko Tanasijević na večerašnjoj promociji.

Baćović je u svojim pjesmama opjevao sudbine i djela slavnih ličnosti iz bogate istorije naroda Hercegovine i Crne Gore, pišući o Matu Glušcu, Petru Kršikapu, vojvodi Maksimu Baćoviću, popu Todoru Komneniću, igumanu Gerasimu Vujoviću, knjazu Danilu, o pogibiji Bećka Adžimanića, o narodnom guslaru Đorđiju Đoku Koprivici...

O zbirci pjesama večeras su govorili i autor Čedo Baćović, mr Rajko Tanasijević i mr Velibor Šipovac, dok je Baćovićeve stihove uz strune gusla otpjevao narodni guslar Slavko Goranović iz Nikšića.
Narodni tribun Božidar Vučurević govorio je svoje stihove epske poezije.

Recenzenti zbirke su dr Budimir Aleksić i Dragutin Budo Novosel.