Novo rusko ministarstvo odbrane je više milijardi dolara vrijedan super moderni centar na tri sprata. To je centar ruske vojske iz kog Putin koordinira vojnim akcijama.

vladimir putin ratni centar moskva rusija

„Gospodo. Ovdje se ne možete svađati. Ovo je ratna soba“. Kao u sceni iz filma „Dr Strangelove“, ruski predsjednik Vladimir Putin stupio je u novo ministarstvo obrane, super-moderni centar na tri sprata vrijedan milijarde dolara, pišu britanski mediji.

Nacionalni centar za odbranu bila je prva Putinova stanica nakon potvrde da je ruski avion koji je sa 224 osobe poletio iz Šarm el Šeika srušila bomba koju su podmetnuli teroristi Islamske države, navodi Independent.

Na ekranima poput onih u savremenim bioskopima odvijao se prenos uživo poletanja ruskih bombardera prema Siriji.

Putin je davao uputstva komandantima da stupe u kontakt s Francuzima i sarađuju sa saveznicima.

Ali, ocjenjuje engleski list, prava zvijezda ovog puta nije bio Putin, nego sama zgrada koja je dizajnirana da bude centar ruske vojske iz kog će se koordinisati vojne akcije širom svijeta, uključujući i lansiranje balističkih raketa i strateško postavljanje nuklearnog naoružanja.

Novi vojni centar Rusije je ekvivalent američkom Pentagonu.

Smješten je na lijevoj obali rijeke Moskva, tek nekoliko kilometara udaljen od Crvenog trga. Ispod centra nalazi se mreža podzemnih tunela.
Izgrađen je 2014. godine i dio je masovne, deceniju duge modernizacije ruske vojske koja je do sada već koštala stotine milijardi dolara.

U slučaju rata, bilo bi to glavno vojno i komunikaciono sjedište u koje bi se sklonio i predsjednik države, kao i premijer.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da je centar korak prema „uspostavljanju jednog informacionog prostora za rješavanje zadataka u interesu odbrane Rusije“.