Mateja Projević iz Trebinja, najmlađi je polaznik Gete instituta - Škole njemačkog jezika Tamare Tomović, koji posjeduje međunarodno priznat sertifikat Gete instituta /Goethe - Institut/  nivo znanja B2, svira violinu i uspješan je učenik Gimnazije "Jovan Dučić" i Srednje muzičke škole.

mateja projevic i tamara tomovic

Pored maternjeg jezika, govori engleski, francuski i njemački, a znanje njemačkog jezika položio je na prestižnom Gete Institutu u Sarajevu, gdje su eminentni ispitivači bili iznenađeni kad su vidjeli Mateju, koji ima 14 godina. Uslijedilo je samo kratko pitanje: Dečko, šta ti radiš ovdje? Mateja je dao brz odogvor - došao sam da položim B2 nivo znanja.

Kako je kasnije saznao, taj nivo namijenjen je uglavnom za starije od 18 godina. Ipak, Mateja znanje njemačkog jezika već godinama stiče kod trebinjskog profesora Tamare Tomović, pa nije za čuđenje što je postigao izvanredan rezultat na testu.

Profesorica Tomović sa ponosom kaže da sa Matejom uči još od njegove šeste godine, kada je kod nje došao da provjeri svoje znanje njemačkog jezika, koji je učio gledajući crtane filmove. Umjesto knjiga, za koje je tada bio još uvijek veoma mlad, a ni azbuku nije poznavao, prvo je uslijedilo učenje ćirilice, a nakon toga i latinice. Poslije nekoliko mjeseci intenzivnog rada, počeo je sa učenjem njemačkog jezika i tako već devet punih godina.

"Roditelji su prepoznali Matejin talenat, tako da su ga doveli kod mene da ga još usavrši, ali i da kroz igru i učenje prilagođeno njegovom uzrastu ispuni dan. Nije znao da čita i piše, tako da smo nas dvoje zajedno krenuli da učimo i pišemo, a naši prvi koraci učenja bili su crtanja određene teme, njeno obrađivanje i zatim njeno pisanje", kaže profesor Tamara Tomović, napominjući da je Mateja odmah na početku pokazao veliko interesovanje za njemački jezik.

Ona ističe da je posebno interesantno da Mateja za ovih devet godina nikada nije rekao da ne može, neće ili upitao 'zašto će njemu njemački jezik?'. Upravo iz toga razloga, ali i Matejinog uspjeha profesorica Tomović je izuzetno ponosna, što, kako kaže, ni u jednom trenutku ne krije.

U učenju njemačkog jezika, priča nam Mateja dok mu profesorica Tomović saopštava da je stigao sertifikat položenog nivoa znanja B2, vidi veliku korist, prvenstveno će, kako nam je priznao, poznavati još jedan jezik, ali i da se nada da će mu poznavanje stranog jezka pomoći da se zaposli.

Skroman mladić, koji pored učenja njemačkog, postiže i zavidne rezultate u Srednjoj muzičkoj školi i Gimnaziji "Jovan Dučić", kaže da će pokušati da kurs njemačkog jezika završi do posljednjeg nivoa znanja.

muzicka skola trebinje koncert ucenika

"Završio sam B2 i to je dobar dio puta. Ostaje velika staza ispred mene nivoi C1 i C2. Njih mogu tek da polažem sa 16 ili 18 godina. Možda se jednog dana i zaposlim u Njemačkoj. To bi bilo veoma lijepo. Upoznao bih drugu kulturu, nove ljude i razmijenio iskustva", priča nam Mateja, naglašavajući da uspijeva da završi sve obaveze, a sve uz pravilnu raspodjelu vremena i radnih zadataka.

Dnevno svira violinu po sat vremena, engleski već razumije kao maternji i poznaje nivo znanja C1, njemački usavršava, a i iz francuskog jezika ima više nego solidno znanje.