Sveti apostol Jakov je jedan od 12 apostola, a naziva se bratom Gospodnjim jer je bio sin pravednog Josifa, muža Presvete Bogorodice.

Sveti apostol jakov Kada je Josif bio na samrti, razdijelio je imanje svojim sinovima, a jedan dio namijenio je i Isusu. Međutim, sva braća su se ovome usprotivila, budući da Isusa nisu smatrali svojim bratom. Jedini se Jakov tome nije usprotivio i rekao da će svoj imetak podijeliti sa Isusom, zbog čega se i naziva Isusovim bratom.

Jakov čitavog života nije jeo ni mast niti zejtin, već je živio isključivo na hljebu i vodi.

Nakon vaskrsenja, Isus se po predanju javio upravo njemu.

Jakov je bio episkop u Jerusalimu 30 godina, a nakon ukazanja Isusa sastavio je prvu liturgiju, koju su kasnije skratili sv. Vasilije i sv. Jovan Zlatoust.

Posebno je upozoravao bogataše da budu ponizni, inače će proći kao „cvijet travni“, koji uvene kad ogrije sunce.

Jakov podsjeća da je Bog izabrao „siromahe ovoga svijeta“ da budu bogati vjerom, i nasljednici Carstva.

Svoju braću u vjeri je opominjao da ne ukazuju čast bogatima, podsjećajući ih: „Nisu li bogataši ti koji vas ugnjetavaju i zar vas oni ne vuku na sudove?“.

On podsjeća bogataše „naslađivaste se na zemlji“ i tvrdi da će njihove nevolje doći, da će im nagomilano bogatstvo istrunuti, odjeću pojesti moljci, a zlato i srebro zarđati. A do Boga će dospjeti samo vapaj neplaćenih radnika: „Gle, vapije plata radnika koji su požnjeli njive vaše, koju ste im zakinuli; i vapaji žetelaca dođoše do ušiju Gospoda Savaota“.

I sami Jevreji divili su se njegovoj pravednosti, i nazivali su ga Jakovom Pravednim.

Međutim, kada je za prvosveštenika postavljen Anan, on je sa drugim jevrejskim starješinama smislio da ubije Jakova kao Hristovog propovjednika.

Prilikom proslave Pashe, kada se puno vjernika slilo u Jerusalim, starješine su mu naložile da se popne na krov hrama i da govori protiv Hrista.

Međutim, Jakov je počeo narodu da govori o Hristu kao o sinu Božijem i mesiji. Razjareni sveštenici su ga skinuli sa krova, pri čemu je Jakov pao i gadno se povrijedio.

Ipak, nije preminuo na licu mjesta, već je na koljenima pružio ruke ka nebu i zavapio „Oprosti im Gospode ovaj grijeh, jer ne znaju šta čine“.

Tada mu je prišao neki čovek i svom silinom ga udario po glavi, i tada je skončao u svojoj 63. godini.