IZLOŽBA VESNE BOŠKOVIĆ Grafike pred trebinjskom publikom

Autor: Ž.K./TrebinjeLive Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 20. 10. 2015. - 22:50h

U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju večeras je otvorena prva izložba grafika Vesne Bošković, koja radi kao docent i predaje grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju.

izlozba grafika vesne boskovic u trebinju

Izložbu čine tri opusa i ovo je mali dio njenih radova. Jedan dio radova je prikazan u Beogradu 1995. godine i kritičari su je izabrali kao najbolju izložbu grafika te godine u glavnom gradu Republike Srbije.

Drugi opus čini dio grafika sa izložbe u Podgorici koja je takođe dobila prvu nagradu, a treći dio je pet grafika koje se prvi put prikazuju posjetiocima.

„Motiv grafika može biti jedan trenutak koji vama bljesne i bude interesantan“, kaže Vesna i dodaje da je cijela serija, posebno slika koje su bile prezentovane na grupnim izložbama kao i ovi radovi proistekli iz jednog trenutka viđenja felne jako luksuznog automobila od stanja mirovanja, laganog kretanja do njenog nestajanja.

Ova umjetnica smatra da linija ima svoj život, i našim djelovanjem na papir ona se aktivira, daje joj život, daje energiju i sama ta linija ima svoju priču.

„Iritirana sam kad čujem da je umjetnost iracionalna. Za mene nije, jer je apstrakcija i metafizika za mene potpuno realna, moguća, naučno dokaziva, svi elementi koji su do sada prepoznati mogu se razlučiti u jednu naučnu formu“, ističe Vesna Bošković.

Više je bježala u neke druge likovne izraze, ali je grafika pozivala da joj se vraća jer je imala dosta nagrada na bijenalima grafike, a to se desilo i u domenu slika koje su bile u najužem izboru savremene umjetnosti Crne Gore. Kasnije su je ti istraživački procesi odveli u enterijer, prostor treće dimenzije, jer je tim praznim i starim prostorima trebalo dati novu dimenziju.

„Interesantan je moj doživljaj ulaska u te prostorije da s pogleda tačke očiju svaki korak i svaki pokret dava novi kadar, novu sliku i to je bila sublimacija moga dotadašnjeg rada“, rekla nam je autorka.

Trenutak stvaranja je trenutak moći stvaraoca koji prenosi svoju energiju i oživljava to platno.

Umjetnička djela su živa jer su primili toliko energije od svojih autora, svojih stvaraoca, da žive i zbog tog prenosa energije autora privlače ogromne mase ljudi, a žive vijekovima.

Vesna Bošković je dobitnik mnogobrojnih nagrada, koje je dobila kao student. Izlagala je u Italiji, Grčkoj i u regionu.

Izložba će biti otvorena u narednih mjesec dana, a izložene su 33 grafike.

izlozba grafika vesne boskovic u trebinju

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
9.000+
dnevnih
posjeta
270.000+
mjesečnih
čitanja
665.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.100+
fejsbuk
sviđanja