"Memorijali Velikog rata" - naziv je izložbe koja je večeras otvorena u Muzeju Hercegovine u Trebinju, a koju čini četrdesetak panoa sa fotografijama spomen obilježja, bista, kosturnica.

izlozba memorijali velikog rata u trebinju

Izložba je nastala prošle godine u okviru jubileja obilježavanja stotinu godina od početka Prvog svjetskog rata, sa ciljem da bude predstavljen rad Zavoda za zaštitu društva konzervatora Srbije - očuvanje memorijala, sanacija vojnih grobalja, kapela, memorijalnih kuća...

"Zadatak našeg društva je zaštita nepokretnog kulturnog nasljeđa, za razliku od muzeja koji se bave pokretnim kulturnim nasljeđem", kazala je Snežana Negovanović, ispred Društva konzervatora Srbije.

Ona je istakla da je veoma važno da što više ljudi vidi gdje se kulturno-istorijski spomenici nalaze, ali i šta je srpski narod preživio u Velikom ratu.

U nastanku izložbe svoj doprinos dali su i radnici Radio-televizije Srbije /RTS/, koji su praveći film o Velikom ratu napravili veliki broj fotografija (logora u Prvom svjetskom ratu), koje su večeras predstavljene u Trebinju.

Prema riječima fotografa Dalibora Anđelkovića iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Kraljeva, glavna uloga fotografa u ovakvim i sličnim ustanovama je da snima po terenu arheološke lokalitete i nepokretna kulturna dobra.

Večerašnju izložbu realizovalo je dvadesetak autora iz svih krajeva Srbije, a zainteresovani istu mogu da pogledaju do 28. septembra 2015. godine.

izlozba memorijali velikog rata u trebinju

izlozba memorijali velikog rata u trebinju 014 (1)