Tradicionalna litija povodom krsne slave Sabornog hrama i grada Trebinja -  Svetog Preobraženja Gospodnjeg i ove godine okupila je hiljade Trebinjaca i gostiju, koji su prošetali centralnim ulicama grada.

litija sveto preobrazenje gospodnje

Litiju je predvodio Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, umirovljeni vladika Atanasije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Obraćajući se okupljenom narodu na Trgu slobode, vladika Joanikije je kazao da je praznik Svetog Preobraženja - praznik svjetlosti, Božije istine i pravde, Božijeg milosrđa koje se izlijeva počevši od onog momenta kada se Gospod preobrazio na gori Tavorskoj pa kroz svu istoriju do dana današnjega.

„Danas nas je u Trebinju sabrala Božija svjetlost i Božija milost i Božija ljubav, utvrdila nas u zajedništvo u međusobnoj ljubavi i u radosti“, naglasio je vladika Joanikije.

On je istakao da su vjernici sa svojim duhovnim pastirima večeras išli na sveti i svešteni hod kroz grad Trebinja da pronesu slavu praznika i radost do svakog srca i svake žive hrišćanske bogolike duše, da ih okrijepi, sjedinji, obraduje i preobrazi.

litija sveto preobrazenje gospodnje

„Neka Gospod izlije svoju milost i svoju svjetlost, neka nas prosvijetli svojom istinom, osnaži svojom blagodaću, ukrijepi naše ruke da činimo dobro, da izlije svoju ljubav u naša srca, da bi te Božije ljubavi, pravde istine i svjetlosti bilo što više u nama, da bismo procvjetali ljubavlju, dobrim djelima, milosrđem“, poručio je vladika Joanikije.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević je istakao da je siguran da Sveto Preobraženje Gospodnje nije slučajno odabrano za krsnu slavu Trebinja, naglašavajući da su se preci vodili mišlju da je Preobraženje dar koji je stigao sa neba.

„S Preobraženjem je stigla i misao da čovjek nije vjenčan ni za dobro ni za zlo, već za izbor i za moralnu potrebu da odabere ono što podržava i ističe život“, rekao je Vučurević.

On je dodao da kada se govori o preobražaju treba gledati u sebe, oko sebe i iznad sebe.

litija sveto preobrayenje gospodnje (7)

"Ovdje ne mislim na nebo sa koga nam je Gospod podario svjetlost, već silu države i vlast njene institucije, koje nikako da nauče kako se služi narodu i radi u njegovom interesu", kazao je Vučurević, dodajući da naglašava zajedničku želju da se svi i u svemu preobraze - pred svojim bližnjim i licem Božijim.

U litiji su, između ostalih, učestvovali i filmski režiser Emir Kusturica, narodni poslanici iz Hercegovine, predstavnici istočno-hercegovačkih opština, te mnogobrojne ugledne zvanice.

Litiji je prethodilo praznično večernje u Sabornom hramu.

Na Trgu slobode upravo je počeo koncert Željka Samardžića, kojim će biti završene ovogodišnje Preobraženske svečanosti.

litija sveto preobrazenje gospodnjepreobrazenje trebinje  litija sveto preobrazenje gospodnje litija sveto preobrazenje gospodnje