U okviru Preobraženskih svečanosti u Muzeju Hercegovine priređena je promocija knjige "Za srpsku vojsku - jedna zaboravljena priča", autora Mile Mihajlović.

trebinje mila mihajlovic za srpsku vojsku jedna zaboravljena prica

Knjiga je reprint izdanje vojnog dokumenta koji je 1917. godine objavila Specijalna kancelarija Ministarstva kraljevske mornarice Italije, u kojoj se opisuje petomjesečna operacija italijanske mornarice u Prvom svjetskom ratu, kada su srpska vojska i narod prebačeni sa Jadranske na italijansku obalu.

Italijani su naročito ponosni na ovu operaciju svoje mornarice i smatraju je pretečom svih "humanitarnih akcija" današnjice.

"Od 12. decembra 1915. godine pa do 29. februara 1916. godine, italijanska mornarica je iz Albanije na Siciliju, u Bari, Valonu i Brindizi evakuisala 260.895 srpskih vojnika i izbjeglica, 24.000 austrijskih vojnika - zarobljenika srpske vojske, 6.000 crnogorskih vojnika, 10.153 konja, 68 topova i 300.000 tona hrane i materijala", istakla je autor knjige Mila Mihajlović i dodala da je sa vojskom evakuisana i srpska vlada, kralj Petar I Karađorđević,  regent Aleksandar I i crnogorski kralj Nikola I sa porodicom.

trebinje mila mihajlovic za srpsku vojsku jedna zaboravljena prica (1)

Ovaj podvig italijanske mornarice ostao je skoro nepoznat, iako je u pokušaju spasavanja srpskog i crnogorskog naroda, i zbog časti i dostojanstva savezništva, Italija među svim saveznicima podnijela gotovo cjelokupan teret i odgovornost poduhvata.

"Na 120 fotografija, koje su se našle na stranicama ove knjige, vidi se i kralj Petar sa narodom tokom evakuacije. Tu je regent Aleksandar sa Slobodanom Jovanovićem i admiralom Kutinelijem u italijanskom čamcu. Vidi se kako italijanski mornari sa broda iznose teško bolesnog vojvodu Radomira Putnika", istakla je Mihajlović.

Obilježavajući stogodišnjicu od izbijanja Prvog svjetskog rata je i način da se podsjeti na herojski čin i oda počast onima koji su vlastiti život položili da bi spasili na stotine hiljada civila i vojnika.

"To je najbolji način da se dočara neizmjerna tragedija rata, čak i onda kad se iz nje rađaju veličanstvene epizode solidarnosti i prijateljstva", zaključila je Mihajlović.

Mila Mihajlović je magistar umjetnosti, novinar, književnik, publicista i prevodilac. Živi i radi u Rimu na državnoj radio-televiziji Italije RAI.

Peta knjiga koju je objavila „Za srpsku vojsku-jedna zaboravljena priča“ je na Međunarodnom sajmu u Torinu proglašena događajem godine, a 30. avgusta 2014. godine je dobila Specijalnu nagradu žirija ''Čeruljo'', koju dodijeljuje Unija italijanskih oficira u domenu istorije i odbrane zemlje.

U okviru programa Preobraženskih svečanosti nastupili su Hor iz Zrenjanina i pjesnici sa Kosova i Metohije.

Nastavak proslave krsne slave grada Trebinja i Sabornog hrama biće nastavljen sutra Svetom arhijerejskom liturgijom u Sabornom hramu sa početkom u 8.30 sati.

trebinje mila mihajlovic za srpsku vojsku jedna zaboravljena prica trebinje mila mihajlovic za srpsku vojsku jedna zaboravljena prica