NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije večeras je u Trebinju otvorio umjetničku Galeriju poznatog vajara Milivoja Bokića, jedinstvenu u regionu i šire.

galerija milivoja bokica trebinje

Ukazujući na veliki značaj ove galerije, te upornost i istrajnost Bokića da svojeručno napravi takvo jedno veliko djelo nad rijekom Trebišnjicom, vladika Grigorije je istakao da je to riječima vrlo teško izraziti.

Vladika Grigorije je rekao da se "malo uplašio" kada ga je Bokić pozvao da otvori Galeriju, jer je, kako kaže, znao da ne može lako da opiše sva djela ovog umjetnika, pa je kroz pjesmu koju je nazvao "Darovna pjesma", pokušao da iskaže kako je doživljavao višegodišnju gradnju ovog objekta.

U svojim stihovima koje je izrecitovao, vladika Grigorije je Bokića nazvao čarobnjakom koji je "salio galeriju od kamena, koja stoji nad vodom Trebišnjicom kao da govori".

U znak zahvalnosti za podršku, vladika Grigorije je od umjetnika na dar dobio skulpturu - lik Jelene Anžujske.

galerija milivoja bokica trebinje

Zahvaljujući okupljenima što su došli da uveličaju njegovo "ostvarenje sna", Bokić je istakao da je s velikom ljubavlju i strpljenjem radio petnaestak godina Galeriju i da je zadovoljan onim što je svojim rukama isklesao i izbrusio.

Bokić, koji ima osamdeset godina, svakodnevno je "slagao kamen po kamen" i gledao kako malo po malo niče neobičan objekat koji svojom ljepotom krasi ulaz u grad i "bilećku ulicu".

Galeriju na dva nivoa, koju je ukrasio hercegovačkim kamenom, krasi postavka čertrdesetak skulptura koje su rađene od drveta i kamena.

"Ovo je stalna postavka koja nije prodajnog karaktera", kaže Bokić.

Bokić je do sada uradio više impozantnih skulptura koje krase hercegovačke parkove i trgove, a imao je više od 130 samostalnih i grupnih izložbi u Jugoslaviji i Evropi, kao i čuveni atelje kod Starog mosta u Mostaru, u koji su, prema tvrdnjama upućenih, svraćali i Ivo Andrić, Desanka Maksimović, Dobrica Ćosić i mnogi drugi poznati umjetnici.

Otvaranju Galerije prisustvovao je ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić, te mnogobrojni predstavnici političkog, privrednog i kulturnog života Hercegovine i Republike Srpske.

U Muzičkom dijelu programa nastupili su prvaci beogradske opere Jadranka Jovanović i Oliver NJego, uz klavirsku pratnju Nevene Živković.