U Trebinju je večeras, defileom ulicama grada i koncertom u bašti Hotela "Platani", počela II Međunarodna smotra veterana folklora, izvođačkih ansambala, pjevačkih grupa i solista pod nazivom "Veče folklora pored Trebišnjice", koju organizuje Ansambl nacionalnih igara /ANI/ "Jovan Dučić" iz našeg grada.

sabor folklora ani jovan ducic

U dvodnevnom programu nastupiće 23 kulturno-umjetnička društva i dvije pjevačke grupe sa preko 800 učesnika.

Nebojša Ratković, predsjednik ANI "Jovan Dučić", kaže da je Prva smotra folklora koja je održana prošle godine bila odložena zbog poplava za jun, napominjući da je svako odlaganje veoma rizično. Ipak, kaže Ratković, svi ansambli koji su potvrdili dolazak došli su u Trebinje.

"Prva manifestacija je mnogima zapala za oko i najavio sam da će Drugi festival biti takmičarskog karaktera. Večeras smo izveli godišnji koncert i prikazali smo bilans dosadašnjeg rada. Takođe, večeras su nastupili i ansambli koji su u takmičarskom dijelu programa", kazao je Ratković, dodajući da su veterani nastupili u revijalnom dijelu programa.

On je za sutra najavio veče takmičara, gdje će se svi učesnici smotre takmičiti za nagrade.

Manifestacija se realizuje u saradnji sa Udruženjem folklora "Dukat iz Čačka".

"Nakon što smo poslali mejlove sa prijavom za manifestaciju, ove godine smo morali da vratimo određene ansamble, jer postoji klauzula da domaćin u slučaju prijava više ansambala od mogućeg prijema, ima mogućnost da skrati broj učesnika", dodao je Ratković, dodajući da ti ansambli nisu odbijeni, već da ih nisu bili u mogućnosti primiti zbog vremena, kapaciteta i finansija.

Biće dodijeljene tri nagrade - statue Jovana Dučića, a žiri je sastavljen od tri člana na čelu sa profesorom narodne igre, baletske škole u Pančevu i dugogodišnjim koreografom - Draganom Mičićem.

"Nadam se da će ovaj festival proći u najboljem redu i da ćemo ponovo sljedeće godine organizovati Treću smotru međunarodnog folklora, s tim da to bude smotra na evropskom nivou", kazao je Ratković

ANI "Jovan Dučić" je osnovan 2014. godine i okuplja oko 130 članova razvrstanih u sekcije i to: izvođački ansambl, školu folklora, dječiji pionirski ansambl i veterane. Nagrada sa kojom se najviše ponose jeste nagrada pobjednika večeri, koju su dobili u Valjevu na "Zlatnom opanku", čime su dokazali da su jedan kvalitetan, dobar i utegnut ansambl - tim koji odgovara u svakom momentu.

"Sastali smo se, družimo se i dolazimo na probe, a sve da bi od mladih ljudi stvorili karakterne ličnosti, dobre drugare i zrele osobe", kazao je Ratković, dodajući da je u uzvođačkom ansamblu prosjek godina 16-17, a u dječijem osam godina, kod veterana 40, a u školi folklora prosjek je oko 35 godina.

U ANI "Jovan Dučić" na kraju kažu da im je cilj da obogate fundus nošnji, postavljenje tri-četiri nove koreografije, pored sedam koje izvode u svakom trenutku uz orkestar.

Za organizaciju dvodnevnog festivala posebna zahvalnost iz ANI "Jovan Dučić" upućena je Gradu Trebinju, Elektroprivredi Srpske i Hidroelektranama na Trebišnjici.