Nakon povratka iz Finske sa Razvojnog turnira u fudbalu za igrače do 16 godina, razgovarali smo sa Lukom Grahovcem, koji je igrao za kadetsku selekciju BiH.

luka grahovac

Počeo je da trenira 2006. godine, a prvi trener mu je bio Damjan Ratković, koji je sada član stručnog štaba reprezentacije BiH u fudbalu (U-16), i koji mu je dosta pomogao u Finskoj. Sadašnji trener mu je Oleg Ćurić, koji je zaslužan za njegov napredak, kako na sportskom, tako i na ličnom polju.

"Još kao mali igrao sam fudbal na ulici sa vršnjacima i to me je privuklo 'čarobnoj' lopti, pa sam se upisao u školu fudbala i prošao selekcije od pjetlića do kadeta. Prošle godine bio je moj prvi nastup za reprezentaciju (U-15), gdje smo odigrali četiri utakmice sa selekcijom Makedonije, od kojih smo dvije dobili i po jednu izgubili i odigrali neriješeno", kaže Luka.

U martu ove godine u Sarajevu je održan IV Međunarodni memorijalni turnir "Josip Katalinski - Škija", na kome su osvojili treće mjesto. Prvu utakmicu odigrali su protiv selekcije Beograda, koju smo izgubili na penale. Luka je tu ušao na poluvremenu i trener je bio zadovoljan njegovom igrom, tako da je drugu utakmicu protiv Sarajevskog kantona, gdje su uslovi za igru bili izuzetno teški, odigrao cijelih 90. minuta, te zabilježili pobjedu.

"Krajem prošlog mjeseca sa selekcijom BiH otišao sam u Finsku, gdje sam u prvoj utakmici, protiv Litvanije, ušao u 50. minutu, a 68. minutu postigao sam gol. Tu smo pobjedili sa 4:0. Protiv Rusa sam počeo utakmicu i izašao sam desetak minuta prije kraja", kaže Luka koji igra u odbrani, dodajući da je u posljednjoj utakmici, koju su odigrali protiv Finske, igrao jedno poluvrijeme.

On kaže da turnir u Finskoj zahtjeva da svaki igrač, koji je pozvan, mora da odigra minimalno 80 minuta. U Finskoj nisu imali puno vremena za odmor i razgledanje, već su se bazirali na utakmice, ipak, kaže, ono što je vidio jako mu se svidjelo i nosi lijepe utiske iz te Skandinavske države.

Sa Lukom na Razvojnom turniru bilo je i dosta igrača koje je već poznavao iz selekcije U-15.

USPJEH SA LEOTAROM

Sa ekipom Leotara u mlađim kategorijama igrao je turnire u Slovačkoj, Austriji, Holandiji. On kaže da Omladinska škola tima sa Polica pruža dobre uslove, ali ako je igrač posvećen stotinu odsto.

"Nećeš uspjeti nigdje ako nečemu nisi posvećen. Najbolji primjer je Gojko Cimirot, koji je prošao sve selekcije Leotara, a sada igra u Sarajevu i član je reprezentacije BiH", kaže Luka, dodajući da je zadovoljan sa radom trenera u Omladinskoj školi Leotara, jer daju sve od sebe da svoje znanje prenesu na mlađa pokoljenja.

Kaže da mu je želja da zaigra za prvi tim Leotara, pa tek onda da ode negdje dalje.

"Moji drugari su, što mi puno znači, ponosni na mene, ali i ja sam ponosan sam na sebe, jer se trud koji sam uložio isplatio i to mi je i znak i obaveza da još više treniram", zaključio je Luka, koji sa ponosom ističe da je navijač Crvene zvezde, a od stranih klubova vjeran je navijač PSG-a.

Iako je imao poziv da, poslije osnovne škole, nastavi u Sarajevu i Zrinjskom, ipak je, zbog školovanja, ostao u Leotaru.

Luka se nada će biti na spisku za utakmice protiv Crne Gore u Podgorici i Slovenije u Ljubljani u narednih petnaestak dana.