U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju večeras je otvorena izložba fotografija pod nazivom "Nemojte nas zaboraviti", koja je posvećena dobrovoljcima u Velikom ratu, a čiji je autor Branislav Stanković.

izlozba nemojte nas zaboraviti trebinje

Naziv izložbe je u stvari preuzet naslov ratnog dnevnika Milana Vakanjca, srpskog oficira i dobrovoljca u Prvom svjetskom ratu. Predstavlja dio izložbe koja je prošle godine svečano otvorena u Beogradu, a koju su zajednički realizovali Muzej grada Novog Sada, Vojni muzej i Narodni muzej u Šapcu.

Branislav Stanković, viši kustos i istoričar Narodnog muzeja u Šapcu, kaže da se radi o fotografijama prvog ratnog fotoreportera Riste Marjanovića, koji je rođeni Šapčanin, koji ima vezu sa Trebinjem, jer je po završetku škole u Šapcu svoje školovanje nastavio u Beogradu u slikarskoj i crtačkoj školi Rista i Bete Vukanović.

"Ubrzo je shvatio da ga više interesuje fotografija, te je nauk i prve korake o fotografiji stekao u Ateljeu kod Milana Jovanovića, tadašnjeg dvorskog fotografa, koji je rođeni brat Paje Jovanovića. Tu provodi dvije godine i sa 16 godina odlazi u Beč, zatim u Berlin i Pariz, gdje postaje urednik ilustracija 'Njujork herald tribjuna' za Evropu", kazao je Stanković.

risto marjanovic Risto Marjanović

Početkom Balkanskih ratova, na poziv Dragutina Dimitrijevića Apisa, tadašnjeg šefa obavještajne službe vojske Kraljevine Srbije, dolazi u Srbiju da zabilježi početak tih ratova, a isto je učinio i 1914. godine. I samo zahvaljujući njemu nakon balkanske golgote, jer je sve bilježio od prvih ratnih dana svojim fotoaparatom, imamo fotografije iz tog perioda", napomenuo je Stanković, dodajući da je Risto Marjanović nakon prelaska Albanije iz Skadra otišao sa snimljenim materijalom za Francusku, gdje je savezničkim listovima stavio na raspolaganje svoje fotografije.

Marjanović je na sebe posebnu pažnju stavio 1916. godine, prilikom savezničke izložbe ratne fotografije u paviljonu Marsan muzeja Luvr.

"Poslije Luvra izložba je naredne godine otvorena u Londonu, a zatim u SAD. I te fotografije su večeras izložene u Trebinju", kazao je Stanković, dodajući da ovu izložbu možemo da gledamo kao slikovnicu Velikog rata.

On je istakao da su imali želju i potrebu da izložbu posvetimo vojnim dobrovoljcima, koji su došli iz svih srpskih zemalja, Evrope, Amerike  da pomognu Srbiji i ugroženom srpskom narodu.

izlozba nemojte nas zaboraviti trebinje

"Fotografije Riste Marjanovića, kao ubjedljiv i vjerodostojan svjedok minulog vremena, i nakon jednog vijeka ne ostavljaju nas ravnodušnim. Zahvaljujući tome, zagledani u njegove fotografije nastale u velikom ratu, možemo da osjetimo miris zapaljenih kuća u Šapcu, beznađe zbjegova po Mačvi, hladnoću, snijeg i smetove u planinama Albanije, viteštvo Kajmakčalana...", kazao je Stanković, zaključujući da možemo da osjetimo veličinu žrtve, koju ne smijemo da zaboravimo, jer početak je početak zaborava, početak kraja.

Izložbu možete da pogledate do 23. maja.

izlozba nemojte nas zaboraviti trebinje