Iz porte Sabornog hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju, uz blagoslov oca Aleksandra Ilića, danas poslijepodne je krenulo dvanaest mladića ka manastiru Ostrog, u Crnoj Gori.

hodocasce pod ostrog trebinje

Tradicionalno iz najjužnijeg grada Srpske krene više grupa, dok su već nekolike na putu za ovu veliku svetinju, a sve u povod praznika Svetog Vasilija Ostroškog koji se praznuje 12. maja.

Otac Aleksandar Ilić je istakao da omladina već godinama ide pješke na hodočašće pod Ostrog, naglašavajući da je svake godine prisutan sve veći broj ljudi bez obzira na uzrast i starosnu dob.

"Svi oni žele da idu pješke, ali ima i onih koji idu biciklima i automobilima. Važno je istaći da svi idu iz istog razloga - da se poklone svetinji i svetitelju i pomole dragom Bogu, ali i uzmu blagoslov Božiji za sebe, svoju porodicu i naš narod", kazao je otac Ilić.

Minja Stević, kojem je ovo peti put da ide pod Ostrog pješke, kaže da su njegovi drugovi i on krenuli na hodočašće sa nadom da će uspjeti da dođu pod Ostrog sa vjerom u Boga.

"Prvi put sam išao sam i ovo je veliki doživaljaj za moje drugove i mene i on se ne može opisati dok se ne krene. Odmaranje nam je u Lastvi, pa na Klobuku, Vilusima i zatim pravac Nikšić. Sutra u popodnevnim časovima očekujemo da stignemo pod Ostrog, gdje ćemo prenoćiti i naredni dan da se poklonimo moštima Svetog Vasilija", kazao je Stević, dodajući da se nada da će 12. maja prisustvovati Svetoj liturgiji u Mrkonjićima.

hodocasce pod ostrog trebinje

Za Vladimira Puhala, najstarijeg učesnika hodočašća, ovo je prvi put da pješke ide na poklonjenje ostroškom čudotvorcu.

"Odavno imam želju da idem, ali u posljednje tri godine nisam imao priliku, jer sam radio u manastiru. Ove godine sam na odmoru i riješio sam da sa svojom bratijom u Hristu iskusim taj doživljaj. Očekujem da nas Gospod prati na putu i da nam da blagodat", kazao je Puhalo.

hodocasce pod ostrog trebinje

Na hodočašće su danas krenuli: Gojko Buđen, Ljubiša Đurica, Bojan Radovanović, Aleksandar Bjelica, Miloš Mandrapa, Bojan Magazin, Vitomir Tufegdžić, Nemanja Čečur, Bojan Gudelj, Velimir Vukalović, Vladimir Puhalo i Minja Stević.

Učesnici su se zahvalili preduzeću "Dineko" na podršci.