U pozorišnoj sali Doma kulture u Trebinju večeras je priređena premijera predstave "Knjiga - jedna edukativna priča", koju je izveo podmladak Gradskog pozorišta Trebinja - učenici Osnovne škole "Vuk Karadžić.

predstava knjiga jedna edukativna prica trebinje momir brkic

U četrdesetak minuta predstave Sanja, Ognjen, Kristina, Đorđe, Ivana, Jovan, Vlatko, Mitar i Ogi, u režiji Momira Brkića, izveli su predstavu o dječaku Petru koji pohađa osnovnu školu i ima probleme sa učenjem. Režiser, za njihov uzrast i te kako simpatične i dobre predstave, kaže da je večerašnji komad više pedagoški, nego pozorišni čin.

"Primjećeno je od davnina da djeca ne znaju kako treba učiti. Ovdje ima nekoliko savjeta i ko hoće da sluša može da nauči. Od glumaca neko sluša, a neko ne, dok neki ne obraćaju pažnju i ne pišu ono što im se kaže. Uvijek ima remetilačkih faktora za učenje u predstavi su to reperi, stalno neko ulazi, kuca, prolazi. Ipak, glavni glumac na kraju shvati da nema druge, već zasukati rukave, sjesti i učiti gradivo", kaže Brkić, dodajući da je tema i ideja predstave knjiga koja visi nad glavama protagonista, što simbolično predstavlja da čovjek uči dok je živ.

predstava knjiga jedna edukativna prica trebinje momir brkic

Vlatko Mujičić, koji glumi dječaka Petra, kaže da su kroz predstavu željeli da "prave učeničke probleme" prenesu na binu.

"Ja sam taj koji ima problema sa učenjem, a sestre pokušavaju da mi savjetima pomognu da riješim taj problem. Sa čika Momom mi je u početku bilo naporno, jer je trebalo da se nauči dosta teksta, ali nakon što smo počeli da radimo bilo mi je daleko lakše", kazao je Mujičić, dodajući da su se za predstavu pripremali nešto više od pola godine.

Kristina Benderać, glumica u predstavi, kaže da su sve sami osmislili.

"Ovo je poruka i onima koji se bave obrazovanjem - da je obrazovanje opširno i da se mnoge stvari trebaju izbaciti", rekla je Kristina.

predstava knjiga jedna edukativna prica trebinje momir brkic