U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju večeras je otvorena izložba radova učesnika projekta "Umjetnost bez granica".

umjetnost bez granica izlozba trebinje (1)

Ovu izložbu je organizovalo Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine "Milorad Ćorović" pod pokroviteljstvom Ministarstva civilnih poslova BiH, a u saradnji sa Udruženjem roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama "Sunce nam je zajedničko".

Nina Lojović Milić je, otvarajući izložbu, istakla da su radovi, koji su večeras predstavljeni publici, nastali u protekla tri mjeseca na likovnim radionicama koje je organizovalo Udruženje likovnih umjetnika sa djecom sa posebnim potrebama u školama, kao i njihovom Centru.

"Projekat 'Umjetnost bez granica', koji je odobrilo Ministarstvo civilnih poslova, je naš prvi projekat. Želja nam je bila da djecu uključimo u likovni život i da ih kroz likovne radionice bolje upoznamo, ali i da shvatimo njihov svijet. To je bio naš osnovni cilj i mislim da smo uspjeli u tome", kazala je Milinić Lojović.

Ona je dodala da izložbu čini stotinjak crteža od četrdesetak autora, koji su rađeni u različitim tehnikama - kolažu, temperima, vodenim akrilima, a ima i radova od keramike.

"Po radovima koji su izloženi možemo da vidimo da je u djeci probuđena kreativnost i želja za stvaranjem", napomenula je Milinić Lojović, dodajući da se nada da će nastaviti saradnju i sa osnovnim školama, čiji su učenici takođe učestvovali u realizaciji projekta.

umjetnost bez granica izlozba trebinje (1)

Ona je najavila da će u maju biti održana međunarodna izložba, koja će obuhvatiti oko 25 umjetnika iz BiH i regije.

Jelena Mrakić, učesnik radionice, kaže da je druženje tokom trajanja projekta bilo super. Ona je dodala da se nada da će i ubuduće biti ovakvih i sličnih radionica.

Radionice su vodili Nina Lojović Milinić, Snježana Domazet i Dražen Milić.