Sa konferencije u Trebinju povodom obilježavanja pet godina rada lokalnog Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe" poručeno je da je neophodno posvetiti više pažnje natalitetu jer bi, prema podacima Demografskog instituta Srbije, za 50 godina u pitanje moga biti doveden opstanak nacije ukoliko nešto ne bude promijenjeno po tom pitanju.

udruzenje bebe natalitet

Profesor sa Univerziteta u Banjaluci Draško Marinković rekao je da proteklih godina u Republici Srpskoj sve manje novorođenčadi, da ih je trenutno najmanje od kako postoji Srpska, kao i da je najmanje stanovnika.

Marinković je istakao da će se nepovoljna demografska struktura u budućnosti odraziti na ukupne socio-ekonomske prilike u Srpskoj.

Navodeći da je trenutno možda najveći problem nezaposlenost, Marinković je rekao da, prema statističkim podacima, u budućnosti to neće biti tako, već da će problem biti nedostatak radne snage.

Profesor iz Banjaluke Sanja Sibinčić je, govoreći o temi "Ženski sterilitet", istakla da je pad nataliteta evidentan godinama unazad i da je to jedan od najvećih problema.

Ona je navela da se o ovoj temu mora mnogo više pisati i dati joj na značaju, jer treba raditi na poboljšanju nataliteta, dok se svi ostali problemi mogu rješavati usput.

"Političke strukture trebaju da preduzmu određene mjere po ovom pitanju, a ono što je kočnica svemu tome je finansijski momenat", rekla je Sibinčićeva.

Predsjednik Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe" Snežana Misita izrazila je nadu da će naležne institucije donijeti odluku da se omogući i treća besplatna oplodnja na teret Fonda zdravstvenog osiguranja i da će sve opštine istočne Hercegovine finansijski podržati porodice sa problemom steriliteta.

"Za nas je svaki dan od neprocjenjive važnosti. Ukoliko nam se što skorije ne pomogne, za većinu žena će biti kasno", rekla je Misita, koja je vantjelesnom oplodnjom dobila blizance - dječaka i djevojčicu.

Misuta je podsjetila da Udruženje okuplja 152 porodice na nivou istočne Hercegovine i 50 beba.

Ona je zahvalila gradu Trebinju i opštini Bileća, koji iz budžeta izdvajaju sredstva za pomoć ovom udruženju, te izrazila nadu da će im se pridružiti i druge opštine, s obzirom na potrebu, jer jedna vantjelesna oplodnja košta najmanje 5.500 KM.

Četrdesetjednogodišnja Marija Stajić, koja je 20 godina u braku, kaže da se već 15 godina liječi i da je imala tri vantjelesne oplodnje, ali da još nema djece.

"Muž i ja nigdje ne radimo. Imamo veliku podrška našeg Udruženja, ali treba nam novac da bi istrajali u našoj želji za potomstvom", kaže Stajićeva i dodaje da bi rado za ovu namjenu podigli kredit, ali da ne mogu jer su bez posla.

Stanka Mulina iz Trebinja kaže da joj je nakon 10 godina braka uspjela prva vantjelesna oplodnja i da je rodila djevojčici Lanu.

"Neopisivo je koliko nam svima znači podrška Udruženja. Mnogo znači moralna podrška, kada znate da niste sami u ovom problemu", ističe Mulina i poručuje da se sve žene trebaju boriti sve dok postoji i mali tračak nade.

Povodom petogodišnjice uspješnog rada Udruženja, večeras je u hotelu "Leotar" organizovano predavanje o temi "Demografska slika Republike Srpske".

Predavači su bili doktor Slobodan Hajder, koji je govorio o muškom sterilitetu, doktor Sanja Sibinčić o temi ženskog steriliteta, a o demografskoj slici u Republici Srpskoj i procjenama stanja reproduktivnog zdravlja govorili su profesori Draško Marinković i Nenad Babić.