Koncertom u sali Muzičke škole Trebinju, profesori Sanja Stijačić - flauta i Danijela Gazić - harmonika su pokazali kako zvuče ovi instrumenti u rukama vrhunskih muzičara.

koncert u muzickoj skoli trebinje

Prvi put su nastupili u našem gradu, a trebinjskoj publici su se predstavili sa kompozicijama Baha, Šopena, Dika, Vlasova, Prebanda i Doplera.

Mr Danijela Gazdić kaže da harmonika kao instrument nije dovoljno zastupljena na ovim područjima, jer postoje predrasude o njoj, a većina ljudi je vezuje za narodnu muzika.

"Mi se trudimo da harmoniku dočaramo u nekom drugom svjetlu, kao jedan akademski instrument koji može biti ravnopravan sa instrumentima koji imaju dugu tradiciju - klavir, violina. Pokušavamo, kao misionari, preko ovog instrumenta da širimo koncertni repertoar, da upoznamo ljude da ovaj instrument ima veoma veliki izražajni, umjetnički, zvučni i tehnički spektar", kazala je Gazdić.

Ona je istakla da se harmonika u Rusiji doživljava na višem nivou zbog tradicije, za razliku od ovih područja. Cilj večerašnjeg koncerta i sličnih je da se postigne veći razvoj harmonike, ali i da se pokaže da ona ne služi samo za narodnu muziku, već da je to profesionalni instrument.

S druge strane, mr Sanja Stijačić kaže da je odziv studenata na Akademiji u Istočnom Sarajevu dobar, tačnije taman onoliko koliko treba.

"Mi smo nacionalni univerzitet. I poslije završetka, naš student pronalazi posao", kaže Stijačić, dodajući da ju je flauta osvojila izgledom i sjajom, dok je poslije osvajanje išlo uzajamno.

koncert u muzickoj skoli trebinje

Nije iz muzičke porodice, i na flautu se odlučila relativno kasno, a u posljednje dvije godine intezivno radi sa Danijelom, sa kojom je usaglasila umjetničke i ljudske karaktere, šta su uobličili u zajedničko stvaralaštvo.

Za kraj razgovora za TrebinjeLive.info, ističu da se nadaju da će ostvariti jednu vrstu stručne saradnje, to jest master klasa - časovi koje će pokušati da urade sa đacima Muzičke škole u Trebinju.