U Muzeju Hercegovine u Trebinju večeras je predstavljen međunarodni tematski zbornik radova „Klobuk kroz istoriju“, naučnog simpozijuma koji je održan 27. i 28. juna 2013. godine u našem gradu.

zbornik klobuk kroz istoriju

O prošlosti, kulturnoistorijskom značaju i mogućnostima obnove starog klobučkog grada na simpozijumu su svoje referate predstavili istoričari, arheolozi, arhitekte, filolozi, umjetnici, te drugi naučni i kulturni radnici.

Akademik Zoran Lakić za TrebinjeLive.info kaže da je veoma značajno što je skup okupio veliki broj naučnih i kulturnih radnika ne samo sa područja Hercegovine, već i šire.

"Dobro je što se pojavio ovaj zbornik, jer nas on i učesnici skupa podsjećaju na slavne stranice istorije ovog kraja. To je još važnije, jer ako dobro poznajemo našu prošlost, onda se umijemo i odgovornije odnositi prema sadašnjosti i budućnosti. Ovaj zbornik radova upravo nosi takvu poruku", kazao je Lakić.

On je dodao da svaka knjiga donosi nešto novo, pa tako i večeras predstavljena, koja podstiče stvaraoce na nova djela, novi naučni doprinos, ali i na organizaciju novog naučnog skupa u toku proljeća.

Prema riječima Dragomira Benderaća, ispred Udruženja "Klobuk" koje je organizator simpozijuma i večerašnje promocije, posebna zahvalnost je upućena svima onima koji su učestvovali u organizaciji naučnog simpozijuma i koji su pomogli štampanje tematskog zbornika "Klobuk kroz istoriju".

"Nećemo i ne smijemo propustiti priliku da se potencijal ovog starog grada transformiše u značajnu lokalnu, regionalnu, republičku i međunarodnu destinaciju kulture, istorije, turizma, sporta, filma i ekonomije", kazao je Benderać, te ponovio riječi proslavljenog režisera Emira Kustirice koji je na tom lokalitetu snima scene za svoj film "Na mliječnom putu", 'Klobuk je čuo. Imam ideje za Klobuk. Oživjećemo Klobuk'.

On je napomenuo da svi priželjkuju da se poslije Mećavnika i Andrićgrada, kao finalni plan i cilj, na krilima Svetog Arhangela (naziv najstarije crkve na tvrđavi Klobuk), kao treći grad afirmiše Klobukgrad.

Na predstavljanju zbornika još su govorili: Zoran Mijanović, Neđo Ćebedžija, akademik Marko Vuković, Radmilo Pekić, Aleksandar Stamatović, Gligor Samardžić i Savo Pujić.

Izdavači zbornika su Muzej Hercegovine u Trebinju i Udruženje „Klobuk“, pod pokroviteljstvom Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske.