U Gimnaziji "Jovan Dučić" u Trebinje je održano regionalno takmičenje iz fizike za učenike svih razreda srednje škole, gdje su učenici trebinjske Gimnazije osvojili sva prva mjesta.

regionalno takmicenje fizika trebinje

Takmičili su se učenici iz Nevesinja, Gacka, Bileće, Ljubinja i Trebinja. Prvo mjesto u konkurenciji prvih razreda osvojila je Gordana Markov, kod drugih razreda Katarina Zec, kod trećih najviše bodova osvojili su Damjan Vukalović i Risto Marić - koji su podijelili prvo mjesto, dok je kod četvrtih razreda prvo mjesto pripalo Milutinu Spaiću, koji je podijelio tu poziciju sa Jovanom Grgurom iz Srednjoškolskog centra "Pero Slijepčević" iz Gacka.

Nenad Grković, profesor fizike u trebinjskoj Gimnaziji, kaže da je na takmičenju učestvovalo tridesetak učenika, te da je zadovoljan uspjehom đaka Gimnazije "Jovan Dučić".

"I do sada smo postizali dobre rezultate, ali je ovo prvi put da smo u sva četiri razreda osvojili prva mjesta. Uspjeh nije slučajan. Moj kolega Dragoljub Šakota i ja smo dosta radili sa učenicima. Radili smo i tokom zimskog raspusta i vikendima. Ovo je rezultat toga rada, kao i talenta naših učenika", istakao je Grković, dodajući da je iznenađen medijskom pažnjom.

On je posebno naglasio da gradski čelnici trebaju da poklone više pažnju učenicima, jer većina, zbog materijalnog stanja, teško upisuju ozbiljnije fakultet, te rijetko odlaze u Beograd i Novi Sad, iako bi po potencijalu mogli da studiraju i van Srpske.

"Iskoristio bih priliku da pozovem nadležne da izdvoje više novčanih sredstava za stipendiranje i dalji nastavak obrazovanja ovih učenika, jer nam se to samo može znanjem vratiti", zaključio je Grković.

Gordana Markov kaže da ju je fizika oduvijek privlačila, ali da su joj ljubav prema toj naučnoj oblasti doprinijeli i njeni nastavnici, među kojima je Dragoljub Šakota, kome se posebno zahvaljuje.

regionalno takmicenje fizika trebinje

"Zadaci su bili teški, ali sam se uspjela izboriti sa njima", istakla je Markov, na čije riječi se nadovezao Damjan Vukalović, koji je potvrdio da su zadaci bili poprilično teški, iako broj osvojenih bodova govori drugačije.

On kaže da se spremao za ovo takmičenje, te da mu je drago što je njegova škola pokazala i dokazala da je najbolja u Hercegovini iz fizike.

"Profesori nam izlaze u susret koliko god mogu, tako da kada se pripremamo za takmičenja oslobađaju nas ispitivanja. Za april se spremamo za republičko takmičenje. Moramo da pređemo neke dodatne oblasti, ponoviti sve prijašnje razrede i očekivati dobar rezultat", kazao je Risto Marić.

Republičko takmičenje iz fizike održaće se u aprilu i na njemu će učestvovati svi prvoplasirani iz regija Srpske i učenici koji su osvojili dovoljan broj bodova.