Kritični događaji početkom 2015. godine - drastično smanjenje cijene nafte i nasilje na istoku - vjerovatno će nastaviti da uzimaju danak i u narednim godinama, procjenjuje "Aon Risk Solutions" u svom godišnjem izvještaju o geopolitičkim rizicima u svijetu.

mapa geopolitickog rizika

"Mapa političkog rizika" izrađuje se svake godine, prije svega na zahtijev bogatih kompanija koje žele da znaju procjenu geopolitičke situacije širom svijeta, kako bi znale gdje je bezbjedno uložiti novac, a gdje ne.

Sudeći po dobijenim podacima, rezultati nisu obećavajući. Svega sedam od 163 zemlje u razvoju smanjilo je stopu političkog rizika prošle godine. Među njima su države poput Zimbabvea i Laosa, u kojima je, i pored napretka, stanje i dalje daleko od zadovoljavajućeg,
- Prethodnih 12 mjeseci mogu opisati jednom rječju - katastrofa. Geopolitička situacija je očajna, možda i najgora u posljednjih nekoliko decenija - rekao je Kurtis Ingram, potpredsjednik ""Aon-a."

Pet aspekata izdvojeno je i okarakterisano kao najkritičnije u predstojećem periodu.

1. Rusija

Niska cijena gasa i nafte, kao i međunarodne sankcije uzrokovane ukrajinskom krizom uzdrmale su ekonomiju Ruske federacije. Ukoliko na to dodamo i prošlonedjeljno ubistvo opozicionara Borisa Njemcova, evidentno je da država trpi pritiske sa svih strana, te to područje važi za izuzetno turbulentno i nestavilno.

Političke tenzije rastu iz dana u dan, a hladnoratovska retorika je sve zastupljenija. "Ruska senka će se i dalje nadvijati nad regionom", navodi se u izvještaju. Zbog cjelokupne situacije ispaštaće i okolne zemlje, prije svih Belorusija i Kazahstan, koji u mnogome zavise od trgovine sa Rusijom. Predviđa se zamrzavanje konflikta i produbljivanje sankcija koje će za cilj imati održavanje nestabilnosti u regionu.

2. Nafta i ostala roba

Rusija, Venecuela i Iran privukli su veliku pažnju, ali i bes Zapada na sebe, prije svega zbog preimućstva u pogledu prirodnih bogatstava, pre svega nafte i gasa. To je automatski problem i za manje države, poput Uzbekistana i Turkmenistana, čije nestabilne domaće valute vjerovatno neće izdržati redukovanu ijcenu goriva, te neće biti imune na brojne "ekonomske šokove" koji će se neminovno dogoditi.
Posljedice će se osjetiti i u jakim afričkim državama, koje zavise od rudarstva - Angoli, Kamerunu, Kongu i Nigeriji. "Kresanje troškova i male plate ih neće zaobići", predviđa "Aon".

3. Konflikt i nasilje

Užasi koje čine terorističke organizacije Islamska država i Boko Haram su prijetnja broj 1 u ovom trenutku. Porozne granice i nerazvijene institucije na Bliskom istoku i u afričkim državama su pod najvećim udarom.

4. Kamatne stope

Globalna trka za kapitalom uzrokuje sve veće kamatne stope za vraćanje spoljnog duga, u čemu će najviše ispaštati male, zadužene zemlje. Polarizacija odnosa Istoka i Zapada, koji sve dublje tonu u konflikt i vode sukobe na svim nivoima imaće velikog uticaja na kamatne stope.

5. Srednji istok i Sjeverna Afrika

Države poput Egipta, Tunisa i Maroka takođe su označene kao područje visokog rizika, s obzirom da se nalaze veoma blizu nestabilnih zemalja poput Iraka, Libije i Sirije.