U galeriji Udruženja umjetnika i prijatelja umjetnosti "Atanasije Popović" u Trebinju, večeras je otvorena izložba tradicionalne hriščanske i islamske umjetnosti pod nazivom "Bogatstvo različitosti".

izlozba hriscanske i islamske umjetnosti trebinje

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije je pozdravljajući prisutne istakao da nema ljudskosti ako nema božanskog među nama, te da treba naučiti naše ljude da nemaju razloga da strahuju jedni od drugih, da mrze jedni druge, ali ni da se plaše onog drugačijeg.

"Mi se trudimo u Mostaru i Trebinju da Hercegovci imaju smisla za život, suživot i za ono što je najvažnije - da razumiju onog drugog koji nije isti kao i mi u svemu, ali koji je prije svega čovjek i to čovjek Božiji", kazao je vladika Grigorije, dodajući da je mišljenja da je otvorenost hrabrost, dobrota koja prima svakoga sa ljubavlju.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović je rekao da je večerašnja misao "da život oponaša umjetnost" najbolja poruka koju bi svi trebali ponijeti sa izložbe.

On je istakao da mu je drago što je došao u Trebinje, te da je od samog početka vladici Grigoriju kazivao da će upravo Trebinje biti mjesto gdje će se promovisati zajednički susret međureligijskog dijaloga saradnje i sporazumijevanja.

"Trebinje to zaslužuje. Ono ima svoju istoriju, kulturu i ljude spremne i odvažne na te korake", kazao je Dedović.

izlozba hriscanske i islamske umjetnosti trebinje

Izložbu čine ikone, lehve, kaligrafije i islamski i hrišćanski sakralni predmeti.

Prema riječima Nade Stanimirović, ispred Udruženja umjetnika i prijatelja umjetnosti "Atanasije Popović", ovo udruženje broji desetak članovi, koji su za večerašnju izložbu napravili preko 20 eksponata.

"Bilo nam je potrebno oko mjesec dana da uradimo naše eksponate, a ostale smo pozajmili iz crkve i džamije", kazala je Stanimirović.

Na izložbi su radili: Dario Stanimirović, Emil Ćurić, Milica Jeremić, Ranka Anđelić i Nada Stanimirović.

Trebinjski paroh otac Dražen Tupanjanin je rekao da su se umjetnici potrudili da eksponati kako islamske, tako i hrišćanske umjetnosti ne stoje jedan naspram drugog, nego jedan pored drugog, tako da na osnovu ovakvih dešavanja i mi oponašamo umjetnost, živimo jedni pored drugih.

Prisutne je pozdravio i trebinjski imam Husein Hodžić, naglasivši da večerašnjom izložbom Trebinje pokazuje i dokazuje svoj duh - da baštini kulturna stremljenja koja nikad nisu ni prestajala bez obzira na vremena.

"Ovim događajem naš grad pokazuje da nastavlja kontinuitet pravog i istinskog zajedništva multikulture, multureligije, put koji nema alternativu. Dobra sloga i dobri međuljudski odnosi nas jedino mogu usrećiti", kazao je efendija Hodžić.

izlozba hriscanske i islamske umjetnosti trebinje

Izložba će biti otvorena u narednih mjesec dana.